BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keményen visszaszólt a kormánynak három cigarettagyártó

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. dohánytermékek központi kiszállítására tett közös ajánlatának elfogadásával a magyar kormány teljességgel átláthatatlan és diszkriminatív módon két kiváltságos piaci szereplő kiválasztása mellett döntött – írja szokatlanul erős hangnemben az Imperial Tobacco Magyarország Kft, a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. cigarettagyártó és forgalmazó cég egy közös közleményben.

A pályáztatásból kimaradt nagyvállalatok álláspontja szerint a dohánytermékek nagykereskedelmének államosítása szükségtelen beavatkozás a jelenleg működő piaci környezetbe. A BAT és a Tabán Trafik részére kiadott koncesszió egy minimális állami koncessziós díj befizetését eredményezte. Úgy vélik a nyílt és átlátható nyilvános pályázat képes lenne valós képet adni a koncesszió piaci értékéről.

A három cég álláspontja szerint a koncesszió effajta értékesítése sérti Magyarország alapvető, EU tagságából eredő kötelezettségeit. Ugyanis a cégek szerint a magyar kormány elmulasztotta értesíteni az Európai Bizottságot a dohánytermékek államosítására vonatkozó jogszabály tervezetéről. A tervezett rendszer hátrányosan különbözteti meg a nem magyar tulajdonú vállalatokat, valamint azon európai székhelyű cégek ellen irányul, melyek nem Magyarországon gyártják termékeiket – így a közlemény. Ráadásul a javasolt tervezet értelmében a magyar kormány állami támogatásban részesíti mind a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t, mind pedig a Tabán Trafik Zrt.-t. Mivel az ellátást két gyártó szervezi a magyar kormány őket tisztességtelen versenyelőnnyel ruházza fel – vélik a gyártók.

A három cég arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a döntését és valamennyi dohányipari vállalat bevonásával nyissa újra az eljárást, egyéb esetben minden jogi eszközzel élni kívánnak, a jogaik és a befektetéseik védelme érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.