BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tűri tovább Brüsszel a magyar dohányügyeket?

A belső piaci szabályozásért felelős biztos szerint sehol nem ennyire feltűnő Európában, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal - írja az Index. Hamarosan kötelezettségszegési eljárás jöhet piaci diszkrimináció miatt.

Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos a portálnak azt mondta, hogy a dohánykereskedelem gyanús szabályozása a következő fontos ügy, amelyben az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

„Másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal  – mondta Bieńkowska.

„Nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az ügyet, mert azokban a válaszokban, amelyeket Magyarországról kapunk, ez a probléma nem is kerül elő – folytatta a lengyel EU-biztos. – Szigorúan véve nem beszélhetünk korrupcióról, de látszik, hogy szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek.”

A magyar kormány tájékoztatást kér az Európai Bizottságtól (EB), illetve Elzbieta Bienkowska belső piaci szabályozásért felelős biztostól, hogy az index.hu-n idézettek valóban elhangzottak-e tőle a dohánykereskedelem szabályozása ügyében - közölte a Kormányzati Információs Központ (KIK) az MTI-vel.

Mint írták, megmagyarázhatatlan és vállalhatatlan a biztos azon kijelentése, amellyel kifogásolja, hogy "azok a szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek".

A KIK közölte: a magyar kormány következetes álláspontja az, hogy az Európai Bizottságnak is versenysemleges, tisztán a jog alapján álló álláspontot kell képviselnie jogi ügyekben, és nem lehet egyetlen EU-biztos sem a gazdasági nyomásgyakorlás eszköze, "különösen nem a nemzetközi dohánylobbi szóvivője".

A tájékoztatás szerint a kormány folyatni fogja a harcát mind a dohányzás ellen, mind pedig az erőfölényes helyzetben lévő nemzetközi dohányipari vállalatokkal szemben. Amennyiben valóban kötelezettségszegési eljárás indul a dohánykiskereskedelmi-ellátó ügyében, akkor ezt a harcot Magyarország "az összes lehetséges eszközzel meg fogja vívni", egészen az Európai Bíróság döntéséig - írták. Sajnálatos lenne, ha az EU Bizottsága a dohányzás elleni küzdelemben nem a tagállamok, és így Magyarország mellé állna, hanem inkább a multinacionális dohánycégek érdekérvényesítésének eszköze lenne - tették hozzá a közleményben.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszter június elején jelentette be, hogy a British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatokat november 1-jétől. Lázár János tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.