BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasárnap lazul az élelmiszerbiztonság

A héten jelent meg és június 17-én lép hatályba a Magyar Közlönyben az az NGM-rendelet, amely megváltoztatta a kereskedelemben kötelező szakképesítések rendjét. Így egyes élelmiszerek, iparcikkek eladásakor zárva tartási időszakban nem szükséges szakképzettség a pult mögé álló segítő családtagnak, vagy a tulajdonosnak.

A kereskedelmi törvényben megfogalmazott, a szakképesítésre vonatkozó, egyébként szigorú szabályok, ahogyan az élelmiszerlánc szabályozás a vásárló egészségének, biztonságának megóvását szolgálja. A szakképzett eladó alkalmazása kisebb hibalehetőséget jelent az üzlet számára.

A friss NGM-rendelet kimondja, hogy szemben az általános előírással, ezek a követelmények egyes termékek esetében nem terjednek ki az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozóra, egyéni cég tagjára, gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagjára, valamint a segítő családtagokra a zárva tartási időszakban. A zöldség, gyümölcs, hús, hentesáru, hal esetében – élelmiszerbiztonsági szempontból ezek a legveszélyesebbek a kánikulában – megmarad a szakképesítés, ám például a tejtermék esetében erre nincs szükség.

Az új szabály a szakma szerint a gyakorlatban érdekes pillanatképeket varázsolhat. A kisebb boltokban ugyanannál a pultnál elválasztva, szakszerűen tárolják a különböző termékeket, például sajtot és felvágottakat. Általában ugyanattól a személytől lehet kérni a húsfélét és a trappistát. Ám most, ha szakképesítés nélkül áll valaki a pulthoz, például a tulajdonos édesanyja, a sajtot eladhatja a vevőnek, a felvágottat azonban nem.

A egyéni vállalkozótól, ha tevékenységi körében a kiskereskedelem (is) szerepel, a vállalkozói igazolvány kiváltásakor számon kérik a megfelelő szakképzettséget, tehát ő nem lehet kivétel. Így ha kereskedelmi tevékenységű egyéni vállalkozó áll be vasárnap a pultba, az mindent eladhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.