BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizsga helyett tapasztalat kell

Az európai uniós előírásoknak megfelelően módosította az utazási vállalkozók szakmai tevékenységéért felelős személyekre vonatkozó szakmai követelményeket a kormány – közölte a nemzetgazdasági tárca.

A szeptembertől hatályba lépő új szabályok értelmében megszűnik az utazásszervezői minősítő vizsga (ezt csak egyetlen helyen lehetett letenni eddig), helyette a szakmai tapasztalat lesz majd követelmény a szakmai felelős személyek kiválasztásakor. Azoknál azonban, akik már szerepelnek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában, mint felelős személyek ezt az új követelményrendszert nem érvényesítik a korábban megszerzett jogosultságok érvényben maradnak.

Az nem változik, hogy az utazási tevékenységért felelős személynek továbbra is meghatározott képesítéssel kell rendelkeznie. A turisztikai szervező, értékesítő szakképesítéssel, illetve hasonló korábbi OKJ szakképesítéssel vagy magasabb turisztikai, illetőleg idegenforgalmi közgazdász szakképzettséggel, vagy akár más egyéb felsőfokú végzettséggel már meg lehet majd felelni a követelményeknek.

Utazásszervezői, illetve utazásközvetítői engedélyt viszont
csak e munkakörökben eltöltött szakmai gyakorlati idővel lehet majd szerezni. A képesítésétől függően a kötelezően előírt szakmai gyakorlat 7 év (középfokú szintű képesítés esetén), 5 év (általános bármilyen felsősokú végzettség esetén) vagy 3 év (turisztikai közgazdász szakképzettség, illetve egyes turisztikai/idegenforgalmi szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettségek esetén). Ezen kívül a szakmai felelős személynek a nyelvismeretét legalább egy felsőfokú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal szükséges igazolnia.

További változás lesz, hogy újra életbe lép a szabály, amely szerint a tevékenységért felelős személy egyidejűleg csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el ezt a tisztségét. A közlemény szerint a szakmai felelős személy az utazási vállalkozásnál munkavállalóként vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján is elláthatja ezt a tisztségét (pl. megbízási jogviszony), de hetente legalább 20 órában kell a tisztségével összefüggő feladataival foglalkoznia. Az előírás a nemzetgazdasági tárca indoklása alapján azt a cél szolgálja, hogy a tevékenységért felelős személy a gyakorlatban is részt vegyen az utazási vállalkozás mindennapi tevékenységében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.