BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország: Nem rázta meg a piacokat az eredmény

Tegnap még nem okozott komoly felfordulást a görög választási eredmény. Két hét múlva viszont kritikus nap következik, amikor a görögöknek törleszteniük kell az EKB-nak. Komoly kihívás az EKB számára, hogy ha nem fizetnek a görögök, megőrizze periféria-kötvénypiacának a stabilitását.

Az összes európai tőzsde mínuszban állt tegnap, és az amerikai börzék is estek egy keveset nyitás után, miután kiderült: a görög választók többsége elutasította a hitelezők feltételeit. A Budapesti Értéktőzsdén is pirosban álltak a nagypapírok egész nap, a BUX is esett, de nagy drámát nem okozott a részvénypiacokon a választási eredmény. „Nincs már olyan nagy piaci turbulencia, mint egy hete, a piacok kezdik feldolgozni, hogy Görögország valóban távozhat az eurózónából” – magyarázza ennek okát Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető elemzője.

A részvénypiacokon a szakember ezen a héten oldalazást vár, pár napon belül persze lehetnek még erős kilengések. Hasonló véleményen van Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, aki szerint a héten a magyarországi piacra ugyan a görög események is hatnak, de a hazai hírekre is érdemes figyelni. Szerdán inflációs adatokat közöl a statisztikai hivatal, pénteken pedig nyilatkozhat a Moody’s, amely akár javíthat is Magyarország adósbesorolásának kilátásain.

Görögországgal kapcsolatban a következő kritikus dátum július 20., akkorra kell az országnak fizetnie az Európai Központi Banknál (EKB) lejáró állampapírok után. Ha ez nem sikerül, nem lesz addig megegyezés, akkor reális forgatókönyvvé válik a kilépés az euróövezetből, vagyis a grexit. Ez a történet főleg az eurózóna perifériáján lévő országok kötvénypiacát érintheti kedvezőtlenül – állítja Móró. Az olasz és a spanyol kötvényhozamok felára a német állampapírokhoz képest jelenleg 160 bázispont körül van, ha ez felkúszik 200 bázispontig, az EKB-nak be kellene avatkoznia, hogy megelőzze a további bajokat, elkerülje, hogy a görögországi krízis tovább fertőzzön.

A magyar állampapírpiac kilátásai azonban egy grexitben sem rosszak. Pszichológiai hatások miatt ugyan magyar eszközöket is adnak el, a forint is gyengül, és a hozamok is emelkedhetnek valamelyest, ahogy ez tegnap is megtörtént. A hosszú állampapírok referenciahozama 7-8 bázispontot nőtt. Móró szerint azonban a magyar adósságpálya az egyik legjobb az Európai Unión belül, az ország fundamentumai pedig – különösen Görögországhoz képest – szintén jók.

A részvénypiaccal kapcsolatban vegyesek a várakozások. „Tuti befektetés most a nemzetközi piacon sincs” – mondja Kuti. Az amerikai tőzsdékre áttételesen hat a görög helyzet. Az eurózóna válsága erősíti a dollárt, ami nem kedvez a cégeknek, ez főleg most, a közeledő gyorsjelentési szezonban kellemetlen. A konszenzus szerint 4-5 százalékos profitcsökkenés várható a második negyedévben, és a harmadik negyedévben is nyomott nyereséggel számolnak az elemzők. Az európai részvénypiac ugyanakkor profitál a gyenge euróból. A görögországi helyzet miatt esnek a tőzsdék, és ez jó beszállási lehetőséget teremthet a befektetőknek – mondja Kuti, aki arra számít, ha születik valamilyen megállapodás a görögökkel, és megnyugszanak a befektetők, emelkednek majd a fejlett európai részvénypiacok.

Kifulladt a lendület

A görög válság a magyar tőzsdének nem kedvez, de a piaccal kapcsolatban egyébként sem túlságosan derűlátók az elemzők. „A felminősítés legkorábban őszre várható, de az is lehet, hogy 2016-ra csúszik, így ez a sztori már nem fűti a piacot” – mondja Kuti. A nagy részvények közül leginkább a Magyar Telekomnál lehet abban reménykedni, hogy egy esetleges közműadó-csökkentés emelkedő pályára állíthatja az árfolyamot.

Az oroszországi sztori sokat hozott a Richternek és az OTP-nek, de mostanra kifutóban van. A gyógyszergyártó cariprazine nevű hatóanyagának engedélyezésével kapcsolatos következő fejleményre valószínűleg még őszig várni kell. Az OTP-nél az a fő kérdés, hogy az orosz és az ukrán leány mikor tud talpra állni. A Mol fundamentumai jók, az olajár ugyan csökkent, de a finomítói marzsok többéves csúcson vannak. A lengyel PKN árfolyama épp ezért történelmi csúcson van, a Mol árfolyama viszont eddig nem követte a versenytársét.

Az oroszországi sztori sokat hozott a Richternek és az OTP-nek, de mostanra kifutóban van. A gyógyszergyártó cariprazine nevű hatóanyagának engedélyezésével kapcsolatos következő fejleményre valószínűleg még őszig várni kell. Az OTP-nél az a fő kérdés, hogy az orosz és az ukrán leány mikor tud talpra állni. A Mol fundamentumai jók, az olajár ugyan csökkent, de a finomítói marzsok többéves csúcson vannak. A lengyel PKN árfolyama épp ezért történelmi csúcson van, a Mol árfolyama viszont eddig nem követte a versenytársét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.