BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki frekvenciához juthat

Aki számít és rádiót akar a magyar médiapiacon, az frekvenciához juthat a hírközlési hatóság pályázatain. A Műsor-Hang már megkapta, a Mária Rádiónak is juthat, és Habony új médiaérdekeltségének is maradhat még.

A lezárult és a tervezett pályázatok alapján úgy tűnik, hogy a hatóság ezúttal mindenkinek oszt lapot, pontosabban frekvenciát. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ugyanis rövidesen aláírja a szerződést a Trend FM szolgáltatással pályázó Műsor-Hang Zrt.-vel a Budapest 94,2 MHz körzeti frekvencia hasznosítására. A Műsor-Hang Zrt. működteti jelenleg a Gazdasági Rádiót a 105,9 MHz-en, és amely a tervek szerint augusztus 20-tól átköltözik a hasonló lefedettségű 94,2 MHz-re, amely ma még a Mária Rádió csatornája. A Világgazdaság információja szerint a Gazdasági Rádió nevét és erős gazdasági tartalmát megtartja, illetve a már ma is különlegesnek tekinthető zenei kínálata mellett erősebb kulturális tartalommal folytatja adását néhány hét múlva. A Műsor-Hang Zrt. pályázott a Budapest 90,3 MHz-es és a jelenlegi frekvenciájára, a 105,9 MHz-esre is, mivel azonban a médiatörvény rögzíti, hogy egy médiaszolgáltató egy körzetben csak egy frekvenciát üzemeltethet, e két eljárásban a vállalkozás összeférhetetlenné vált a Budapest 94,2 MHz hasznosításának elnyerése miatt.

A budapesti 90,3 MHz-re a Műsor-Hang mellett a frekvenciát jelenleg is működtető Tilos Kulturális Alapítvány is pályázott, és nyert is. A budapesti 105,9 MHz-es frekvenciára – amelyen tehát ma még a Gazdasági Rádió szól, és amelyre pályázott az adó is, de ezt nem vihette el –, ezt a frekvenciát az egyedül maradt Hang-Adás Kft. nyerte el. Ezt a céget egy vidéki magánszemély jegyzi, és piaci információk szerint ez a frekvencia kerülhet a Napi Gazdaság érdekkörébe, így komoly konkurenciája lehet a Simicska Lajos tulajdonában álló Lánchíd Rádiónak, ráadásul ezt az a Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió volt főszerkesztője vezetheti, aki – a Simicskával való szakítás után – a Napi Gazdaság lapszerkesztője lett.

A budapesti 92,1 MHz-es körzeti frekvenciát használó Klasszik Rádió szolgáltatója, az Aeriel Rádió Műsorszóró Kft. lett a nyertes a másik pályázóval, a Pannon-Work Logisztikai Kft.-vel szemben. A Klasszik életében így nem várható változás.

Úgy tűnik, hogy az eddigi versenyben vesztésre álló Mária Rádió sem marad frekvencia nélkül azt követően sem, hogy a Gazdasági Rádió foglalja el a frekvenciáját. A Médiatanács ugyanis az augusztus 20. és szeptember 18. közötti időszakra ideiglenes szerződést köthet a Magyar Múzsa Kft.-vel a Budapest 96,8 MHz hasznosítására Átmeneti Mária Rádió megnevezéssel.
Lapunk értesülése szerint a hatóság elkezdte előkészíteni a budapesti 88,8 MHz frekvencia hasznosítását, az – sikeres pályázat esetén – esetleg a Mária Rádió frekvenciája lehet. Ennél is előrehaladottabb a budapesti 95,8 MHz körzeti frekvencia pályázatának előkészítése, amelyen a majdani nyertesnek közösségi tartalmat kell sugároznia. Ennek fejében viszont a médiatörvény alapján nem kell médiaszolgáltatási díjat fizetnie. A hatóság honlapján szerepel ugyan egy évi nettó 82 millió forintos tétel, amely a frekvencia piaci értékének jelezésére szolgálhat. Ugyanígy nem kell éves médiaszolgáltatási díjat fizetnie a Gazdasági Rádiónak, hisz ez is közösségi frekvenciára kiírt pályázaton nyert. (Ugyanezen elv alapján mentesül a díj fizetése alól az InfoRádió és a Klubrádió is.)

Az egyik legjobb frekvenciát, az említett 95,8 MHz-et egykor az InfoRádió használta (amely egy korábbi pályázat után már egy ideje a 88,1 MHz-es frekvencián érhető el), most arról szólnak a piaci információk, hogy ez lehet a miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád médiabirodalmának egyik újabb eleme. Mások szerint elképzelhető, hogy inkább a filmügyi kormánybiztoshoz, Andy Vajnához kerül a frekvencia, de azt sem zárják ki, hogy az utóbbi a 96,4 MHz-es frekvenciára pályázik majd. Ez ugyanis kereskedelmi frekvencia lesz (amiért médiaszolgáltatási díjat kell fizetni), ami pedig jó lehetőséget biztosítana Vajnának arra, hogy esetleg megteremtse a Simicska érdekkörébe tartozó jelenlegi 89,5 MHz-es frekvencián szolgáltató Music FM konkurenciáját. (Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a frekvenciák pályáztatását miért mostanra időzíti a hatóság, hisz például az InfoRádió által használt sáv már egy ideje parlagon hever.) Ezek alapján tehát úgy tűnik, minden erős szándékú pályázó frekvenciához juthat, de ezek közül néhányan komoly konkurenciát jelenthetnek a Simicska-féle médiabirodalomnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.