BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb árbevételre számítanak a kisvállalkozások

A K&H kkv bizalmiindex-kutatás legfrissebb eredménye szerint az év elején elért mélypontot követően visszakorrigált a vállalkozások pénzügyi várakozása. A cégek újra optimistán látják árbevételük és eredményük jövőbeni alakulását, ezzel megállt a tavalyi évre jellemző csökkenő trend.
– A kis- és középvállalkozások átlagosan 5,7 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben, ami 1,7 százalékponttal haladja meg az év eleji várakozásokat. Ennél nagyobb ugrásra eddig mindössze egyszer, 2009 év végén volt példa az index történetében – közölte Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketingfőosztályának vezetője.

A vállalkozások 63 százaléka 6 százalék alatti növekedést valószínűsít, a cégek majd harmada (31 százalék) pedig 6 százalék feletti bővüléssel számol, míg mindössze 6 százalékuk számít árbevételének csökkenésére. A főosztályvezető szerint a cégek optimizmusa nem meglepő, hiszen év eleje óta dinamikusan növekszik a kiskereskedelmi forgalom, a KSH első becslése szerint májusban mintegy 4,2 százalékkal emelkedett a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A különböző méretű cégeknél igen eltérő az árbevétel növekedésének várt mértéke. Jelenleg a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, átlagosan 6,1 százalékos bővüléssel számolnak, míg a kisvállalkozások várakozásai 3,5-ről 5,5 százalékra ugrottak. Ezzel szemben a középvállalkozások visszafogottabban látják a jövőt, ők 4,1 százalékkal nagyobb bevétellel számolnak, szemben az év eleji 5,1 százalékkal.

A hazai vállalkozások az eredményükre vonatkozóan is derűlátóbbak lettek. A cégek túlnyomó többsége (91 százaléka) profitnövekedéssel számol, amelynek mértéke szembetűnően, 2,4-ről 4,2 százalékra ugrott. (Ez az utóbbi öt év legjobb eredménye.) A következő egy év nyereségénél az ágazatok közül egyedül a mezőgazdasági cégek számítanak kisebb eredményre, míg a többi szektornál nőtt a várt profit mértéke. Érdekes viszont, hogy minél kisebb a cég, annál nagyobb haszonra számít. A mikrovállalkozások átlagosan 4,9 százalékos profitbővülést feltételeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.