BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fogy az ingatlanhitel

Egyelőre szerény az érdeklődés a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának keretében elérhető, ingatlanberuházásokhoz felhasználható finanszírozás iránt – közölték lapunkkal a hitelintézetek. Az év második felében ugyanakkor jöhet még felfutás.

Még nincs jelentős érdeklődés a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) keretében elérhető, az ingatlanberuházásokhoz kapcsolódó hitelek iránt – derül ki a lapunk által megkérdezett hitelintézetek nyilatkozataiból. A jegybank a közelmúltban bővítette a programját: ennek révén azok a kis- és középvállalkozások, amelyek energiatakrékos ingatlanokat építenek akár továbbértékesítési, akár bérbeadási céllal, már igénybe vehetik az NHP-t. (Fontos ugyanakkor, hogy ingatlanok vásárlásához változatlanul nem igényelhető NHP-s hitel.)

– A Budapest Banknál nem tapasztalnak jelentősebb érdeklődést az ingatlanberuházásokhoz használható NHP-hitelek iránt – közölték lapunkkal a hitelintézetnél.

Az OTP Banknál a tőlük kapott tájékoztatás szerint kezdődő érdeklődés tapasztalható a lakásberuházások vonatkozásában, de a piaci előkészítő folyamatok hosszabb átfutási ideje miatt érdemi hitelfinanszírozás ősznél előbb nem várható. A CIB Bank kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint a kkv-szektor körében továbbra is népszerűek az olcsó forrást biztosító refinanszírozási programok, többek között az MNB NHP. Jóllehet, a program a hitelcélok széles skálájára vehető igénybe, ugyanakkor hitelkereslet-bővülést továbbra is inkább a húzóágazatok körében tapasztalnak: az ingatlanpiaci beruházások súlya viszont – ezen belül a lakóingatlan építésére fordított források iránti igény – egyelőre arányaiban kismértékű az NHP-n belül is.

A kezdeti szerény érdeklődés nyomán ugyanakkor még korai messzemenő következtetéseket levonni: az ingatlancélok finanszírozásának lehetősége még csak néhány hónapja él a köztudatban, az építőiparban pedig az átlagosnál is hosszabb egy projekt előkészítése. Az MNB nem titkolt célja egyébként a program kibővítésével az, hogy stimulálja az alacsony szinten beragadt újlakás-építési piacot, amely már kínálati gondokat is okoz az ingatlanoknál.

A bővülés pedig mindenképpen nagyon kellene a hazai lakáspiacnak, bár tavaly már biztatóbb képet mutattak az ezzel kapcsolatos statisztikák. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014-ben 8358 új lakás épült, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 9633 volt, ez 28 százalékos növekedés a 2013. évi adatokhoz képest. A használatba vett lakások számának 15 százalékos emelkedése is többéves, folyamatos visszaesésnek vetett véget 2014-ben.

Az év során felépített lakások száma azonban továbbra is alacsony, hiszen a válságot megelőző 2008. évinek alig egyötödét érte el tavaly. A lakásépítések bevonása a hitelprogramba javíthat az építőipari cégek pozícióin is. Az MNB honlapján lévő statisztikák szerint az építőipari cégek mindössze 387,5 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkeztek december végén, amely 8,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi mennyiségtől.

Bő 23 ezer ügyfél

A Növekedési Hitelprogram két éve segíti a mikro-, kis- és középvállalatok hitelhez jutását. Az alacsony, maximum 2,5 százalékos fix kamatú, akár 10 évre felvehető hitel 23 500 vállalkozáshoz jutott el a hitelintézetek segítségével – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében az MNB. „A beruházások és a foglalkoztatottság bővülését elősegítő NHP és NHP+ a gazdasági növekedéshez több mint 1 százalékkal járult hozzá” – mutatott rá a jegybank. A Budapest Bank közleménye szerint pedig az év második felében újabb lökést kaphat az NHP, egyrészt, mert a kkv-k nem számítanak az NHP második szakaszának meghosszabbítására, másrészt nő a beruházási kedvük is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.