BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: meg kell győzni a hitelminősítőket is

„Mindig arra törekedtünk, hogy a piaci bizalmat megőrizzük” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara fórumán tegnap.

Kiemelte, hogy Magyarország az első uniós tagállam volt, amelyik a válság kirobbanása után nemzetközi hitelcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget, azóta viszont nem kellett újabb segítség.

Megismételte, hogy a Görögország miatti piaci viharok Magyarországot a forint árfolyamán és az állampapírhozamok emelkedésén keresztül érinthetik, de a görög kitettségünk kicsi. Varga szerint ráadásul vannak olyan eszközök a kormány kezében, amelyekkel ezeket a hatásokat csillapítja. Aki Görögországba menne nyaralni, az nézzen körül Magyarországon, és ezzel a GDP-növekedéshez is hozzájárul egy kicsit – tanácsolta a nyaralni készülőknek.

Varga Mihály szerint sokat javult hazánk helyzete, amit a piac is elismer, de a hitelminősítők még nem teljesen, miután a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartanak. A lengyelek és a csehek minősítése például sokkal jobb, mint a miénk. Kiemelte: a Lehman Brothers amerikai nagybank hitelminősítése még közvetlenül a válság kirobbanása előtt is jó volt, mostanra viszont már nincs ilyen pénzintézet. „Magyarország viszont több mint ezer éve létezik” – hangsúlyozta a miniszter. Szerinte ettől függetlenül meg kell győzni a hitleminősítőket is.

Varga emlékeztetett, sokan egyszeri hatásokkal, az uniós források lehívásával magyarázzák a gazdaság jó teljesítményét, de a miniszter hangsúlyozta: ha ez így lenne, akkor még sok másik tagállamnak kellene hasonlóan gyorsan növekednie, mert ők is kapnak uniós forrásokat. A miniszter szerint a gazdasági növekedést a kitűnő exportteljesítmény és a belső kereslet növekedése is segíti. Szerinte a hitelezés 2014-ben megindult növekedése aktívabb lehet, és a beruházások is segíthetik a növekedést.

A miniszter azonban rámutatott a gazdaság egyik gyenge pontjára is. „Most a járműipar az egyik hajtóereje a növekedésnek, de ha ebben a szektorban történik valami, akkor sebezhetővé válunk” – fejtette ki. Varga úgy vélte, már az Európai Bizottság is úgy látja a magyar gazdaság helyzetét, mint a kormány, ami tíz éve még nem így volt. Igaz, akkor is volt némi különbség, amikor 2010-ben Matolcsy György akkori miniszter 7 százalékos növekedést várt 2014-re. Ha ez nem is jött össze, a 3,6 százalékos bővülés minden várakozást felülmúlt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.