BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasárnapi zárvatartás: nem lehet megoldás a termelői piaccá válás

Az élelmiszerüzletek területének piaccá minősítési időszaka kezdődött, nemcsak a turisztikailag erős területeken, hanem a főváros több kerületében is. Az elemzők szerint cseppet sem lenne meglepő, ha egy-egy multinacionális lánc is elindulna a trend irányába – kérdés, van-e önmérséklet a részükről, illetve nem ütközne-e a próbálkozásuk a törvény szellemiségébe. Holott egy nagy alapterületű üzlet vagy bevásárlóközpont minimális átalakítással szinte azonnal piaccá válhatna, kibújva ezzel a vasárnapi boltzár alól.

Éppen ezért a piaccá válás kezdeményezésében egyelőre a magyar üzletláncok aktivitása erős. A próbálkozások ugyancsak a vasárnapi boltzár alóli felmentést célozzák, ami arra utal, hogy nemcsak a nagyoknak, a kicsiknek sem kedvez a vasárnapi zárva tartás.

Ha az épületet, illetve a bolthoz tartozó területet a helyi önkormányzat jegyzője piaccá minősíti, az élelmiszerüzlet nyitva tarthat vasárnap is. Több üzlet termelői piacot létesített, ám ez önmagában nem megoldás, a termelői piacon csak kistermelő értékesítheti az áruját, más nem. A bolt kinyithat ugyan, de kereskedelmi tevékenységet nem folytathat.

Más a helyzet a hagyományos piaccal. A piac területén üzemelő élelmiszerbolt nyitva tarthat vasárnap is, ám a piacüzemeltetési engedély megszerzéséhez alapvető követelmények szükségesek, amelyek nemcsak puszta jogszabályi, hanem emberi szükségleteket elégítenek ki. Ilyen például a nemek szerint elkülönített vécé (árusoknak, vásárlóknak külön) és a megfelelő, ivóvíz-minőségű vízellátás biztosítása. A Blokk.com internetes szakportál arra is felhívja a figyelmet, hogy a piac burkolatának könnyen tisztíthatónak és szilárdnak kell lennie. A bolt parkolójában vagy a hozzá tartozó füves területen nem megoldható a piac működtetése. Ráadásul – teszi hozzá a Blokk.com – a piac területét körbe kell keríteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.