A nevesebb pálinkákat az igényes vevőkör, a céges ajándékcsomagok összeállítói és a felkapott vendéglátóhelyek egyaránt felfedezték maguknak – a divat nyomán sokáig ígéretesnek tűnő pálinkaágazat azonban évek óta komoly problémákkal küzd. A kereslet utóbbi években tapasztalható csökkenése miatt a szereplők a készleteiket bocsátják áruba, részben azért is, mert nincs jövőképük. Utóbbi nem véletlen: a jó minőségű kereskedelmi pálinkák fogyasztása 2010, vagyis a házi főzés legalizálása óta mintegy harmadával esett vissza. A csökkenő kereslet, illetve részben a tavalyi gyenge gyümölcstermés miatt a pálinkagyártók a korábban felhalmozott készleteiket veszik elő, ezért az új termékek főzése még drámaibb mértékben csökkent. A kereskedelmi főzdék, tehát a márkás, palackozott, minőségi pálinkákat előállító, zömmel családi cégek termelése negyedére esett vissza 2010 óta.
Először a válság okozta fogyasztáscsökkenés, majd a házi pálinkafőzés engedélyezése és elterjedése fogta vissza a jó minőségű kereskedelmi pálinkák forgalmát – mondta el a Világgazdaságnak ifj. Szicsek János. A Szicsek Pálinkafőzde Kft. ügyvezetője szerint az sem használt a pálinkafőzdéknek, hogy a céges reprezentatív ajándékok a jogszabályok változása miatt már jóval többe kerülnének az ilyeneket adó vállalkozásoknak. „Ez a korábban jellemző céges vásárlásokat gyakorlatilag lenullázta” – fogalmazott Szicsek. A nívósabb kereskedelmi pálinkák vásárlása manapság még leginkább az ajándékozási szezonban jellemző, vagyis karácsonyra, szilveszterre, esetleg húsvétra vesznek és ajándékoznak a vásárlók pálinkát – tette hozzá az ügyvezető igazgató.
A hazai piac szűkülése mellett ifj. Szicsek János szerint a házi pálinkafőzés egy negatív szemléletbeli változást is elindított: „Elterjedt, hogy kizárólag az otthon főzött pálinka jó, de szerintem házilag és üzemekben is egyaránt lehet kiváló pálinkát főzni, ha körültekintően járunk el.”
Ebben a helyzetben a zsugorodó magyar piac ellensúlyozására a professzionális magyarországi főzdék javarészt az exportban látják a kiutat. „Szlovákiában és Romániában meglehetősen jó eladásaink vannak, igaz, ezekben az országokban az árérzékenység még erősebb sok esetben, mint a minőség iránti igény. Emellett jelen vagyunk az Egyesült Királyságban, Írországban, Belgiumban és Németországban, valamint Kanadában is” – számolt be Szicsek, aki szerint példájuk nem egyedülálló, az ágazat több szereplője is a külpiacok felé nyit. A pálinka exportjának bővítése ugyanakkor lassú folyamat, hiszen a külföldön sokfelé ismeretlen vagy sok esetben félreismert italt sok kóstoltatással és jelentős marketinggel lehet csak bevezetni a piacokra.
A korlátozott mennyiségű házi pálinkafőzés legalizálása a második Orbán-kormány egyik első lépése volt 2010-ben. Bár az engedélyezés számos kritikát kapott belföldön és az EU-ban egyaránt, a kormányzati szereplők többször nyíltan kiálltak mellette. Az Európai Bizottság ezt követően 2013 februárjában határozott úgy, hogy a luxembourgi uniós bíróság elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt. Brüsszel azért indított kötelezettségszegési eljárást ebben az ügyben, mert a testület szerint Magyarország a házi párlatkészítésre nem alkalmazhatott volna adómentességet. (Az unióban központilag szabályozzák az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját, hogy megelőzzék a közösség belső piacán a verseny torzulását.) Az Európai Unió Bírósága tavaly áprilisi ítéletében azt állapította meg, hogy Magyarország nem teljesítette az alkoholtartalmú italok jövedéki adójára vonatkozó uniós jogszabályokból eredő kötelezettségeit. A kormány válaszul egy meglehetősen kedvező átalányadózást vezetett be, ám az otthoni főzés továbbra is legális Magyarországon.
A fagy és a vihar drágította a termést
Az idén a kajszibarack virágait a késő tavaszi fagy helyenként károsította, később pedig a csendes, áztató esők helyett jött viharok tizedelték meg a termést. A pálinkafőzés egyik legfontosabb alapanyagából ezért idén némileg kisebb mennyiség áll rendelkezésre, ami meglátszik az árakon is: a kereskedelmi főzdék kénytelenek magasabb áron átvenni a termést a gazdáktól. Az árak 10-20 százalékkal is meghaladják az átlagot, igaz, minőségtől függően meglehetősen nagy a szórás. A főzdék számára fontos egyéb gyümölcsök javarészt még ezután érnek be. A szilva érése csak a korai fajtáknál tart, augusztusban és szeptemberben következik a döntő mennyiség. A termelők és a főzdék egyaránt jó közepes termést remélnek, igaz, az időjárás még keresztülhúzhatja a számításaikat. Később az alma és a körte érésével folytatódik a pálinkafőzdék szempontjából a gyümölcsszezon, egyelőre ezeknél is jó termést várnak az ágazati szereplők.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.