BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sportszer az új barkácscikk, milliárdos profit a Decathlonnál

Az év elő hét hónapjában 17 százalékos növekedést produkált a Decathlon sportszerüzleteket működtető Tízpróba Magyarország Kft. A cég tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a vasárnapi nyitvatartási szabályozás sem viselte meg a lánc értékesítését, az utóbbi időben hat nap alatt 21 százalékkal nagyobb lett a forgalmuk, mint a vasárnapi boltzár előtt hét nap alatt. A cég a 2014-es pénzügyi évét is rendkívül sikeresen zárta. A 28,5 milliárd forint forgalom és az egymilliárd forint nyereség a tízéves magyar működése óta a legjobb eredménynek számít. Ráadásul a forgalom növekedése organikus, tavaly például úgy ugrott meg a bevétele, hogy nem nyitott újabb egységet. Utoljára 2013-ban volt nyitás. Idén azonban újabb egységgel jelenik meg a cég a piacon: a következőt Szolnokon adják át.

A cég áruházai bírják a vásárlók rohamát, ám a megnövekedett igény miatt újabb kasszákat kellett forgalomba állítani, és a teljes létszámot százzal kellett növelni, illetve a parkolóhelyeket is bővíteni kellett a legfrekventáltabb egységeknél. A Decathlon a 2005-ös indulása óta megduplázta a forgalmát.

A cég a 16 áruházával a piacvezető sportszerforgalmazó Magyarországon, részesedése több mint 30 százalék. A sikerét az elemzők szerint annak köszönheti, hogy a magyar amatőr sport erősödött, és egyre több család dönt a téli sportolás, illetve a szabadtéri időtöltés mellett. Így nincs a sportszer-értékesítésben holtszezon, pont úgy, mint a 2000-es évek közepén a barkácstermékeknél. Mivel a boltok kínálata széles, minden szezonban képes jelentős forgalmat hozó húzó termékeket felmutatni.

A lakáspiac gyengülésével a háztartások a barkácstermékek helyett a szabadidős termékek felé fordultak. A sportszerpiac emiatt kelt életre. A Decathlon piaci szerepe pedig azért erős, mert szinte minden sporthoz kínál sportszereket, ruházatot. Saját márkás termékei pedig versenyképesek még a nagyon olcsó hipermarket-kínálattal is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.