BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lukoil: lazul a hurok

Az orosz Lukoil talán tisztázza magát a romániai korrupciós vádak alól, közben viszont honfitársa, a Rosznyefty is bíróság elé citálná a versenyszabályok állítólagos megsértése miatt. A Lukoilra is számít az orosz vezetés az ország olajtermelésének felfuttatásában, de nem biztos, hogy beengedi a sarkkörön túli mezőkre.

Romániában feloldhatják az orosz Lukoil befagyasztott eszközeire elrendelt használati és elidegenítési tilalom felét, mert a társaság részben már tisztázta magát a júliusi vádak alól. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint pénzmosással és adócsalással vádolták az olajóriást, amely állítja, az állítások hamisak, ő maga pedig mindig a nemzetközi és a romániai törvények szerint járt el.

Az óvatosságból elrendelt befagyasztás 2,2 milliárd eurónyi eszközt érintett, amelyből egymilliárdnyi mentesülhet az intézkedés alól. A társaság továbbra sem férhet hozzá a Petrotel finomítóban lévő 642 millió eurójához, és a Lukoil Europe Holdings BV 542 millió eurójához. A Petrotelből Magyarországra is érkezett benzin, amikor a Lukoilnak töltőállomásai voltak Magyarországon, és nem kizárt, hogy a létesítmény ma is küld árut az itteni piacra.

A Lukoilt Oroszországban egy egészen más per is fenyegeti. Az állami Rosznyefty nemrég akart bíróságra menni a Lukoil „destruktív, azaz versenyjogi szempontból tisztességtelen viselkedése miatt a Kelet-Tajmir olajmezőn. A konfliktus előzménye, hogy a Lukoil Nyugat-Szibéria augusztusban megnyerte a 4,5 millió tonna olajat, 9,3 milliárd köbméter gázt és 1,5 milliárd tonna kondenzátumot rejtő Kelet-Tajmir mezőre kiírt tendert. A pályázat eredményét a Rosznyefty meg kívánta semmisíttetni a választott bírósággal, például azért, mert a tendernek nem volt második fordulója.

A két társaság érdekei más területeken is ütközhetnek, és ezekből az ütközésekből a Rosznyefty jöhet ki jobban. A Lukoil ugyanis hiába az egyik koronaékszere az orosz olajiparnak, ha magáncég, és e minősége miatt kevesebb belföldi kapu nyílik meg számára. Jó példa erre a sarkkörön túli orosz olajlelőhelyekhez való hozzáférés. Más cégek mellett a Lukoil is jelezte, hogy szerencsét próbálna északon, de bő egy hónapja Szergej Donszkoj természetierőforrás- és környezeti miniszter lehűtötte a kedélyeit, mondván, a kormány energiabizottságának az érintett, tengeri olajlelőhelyekről tartott megbeszélésén „nem merült fel, hogy azokon magántársaságok is munkához láthatnának”. Ám a Lukoil számára még nincs minden veszve, mert az elnöki üzemanyag- és energiabizottság csak októberben vitatja meg a kérdést a teljes orosz energiaipar állapotának tárgyalása részeként. Egyelőre annyi biztos, hogy az állami Rosznyefty és a Gazprom társaságoknak szabad a pálya északon.

A Lukoil a legnagyobb orosz magáncég, tavaly 144 milliárd dollárnyi forgalmat és 5 milliárd dollárnyi adózott eredményt ért el. E cég hozza fel a világon termelt olaj két százalékát, az orosz olajtermelés 16,4 százalékát, valamint az orosz olajfinomítás 15,7 százalékát.

Irány Algéria

Ha nem is a sarkkörön túl, de Oroszországnak nagy szüksége van a Lukoilra, például, hogy 2035-ig évi 40-50 millió tonnával növelhesse olajexportját. E terv egyébként nemcsak azt jelenti, hogy minden orosz társaságnak gőzerővel kell termelnie, hanem hogy Oroszország nem csatlakozik az OPEC olajkartell áremelő célú kivitel-visszafogó akcióihoz. Külföldön szabadabban mozog a Lukoil, mint saját országában, a nyáron például algériai megjelenését készítette elő más orosz társaságok (Basnyefty, Gazprom Nyefty, Russznyefty, Rusznyeftygaz és Inter RAO) mellett.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.