BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mindig ingatlan, ami annak látszik

Nagyot nőtt az elmúlt években a hazai ingatlanalapok vagyonának értéke, de többségükben még felerészt sincs ingatlan.

A hazai ingatlanpiac fellendülésének az ingatlanalapok is érzik a pozitív hatásait. Még mindig vannak azonban köztük olyanok, amelyeknek befektetései között az ingatlanok kisebbségben vannak. Ez persze további teret ad a növekedésnek, de felvetődik a kérdés, vajon tudják-e az ingatlanalapokat vásárlók, mibe is teszik a pénzüket.

2013 januárja óta több mint 44 százalékkal nőtt a hazai ingatlanalapokban kezelt vagyon értéke, szeptember végén átlépte az 500 milliárd forintot. Kezelt vagyonban a legnagyobb növekedést az MKB ingatlanalapja mutatta fel, amelyet az OTP és az Erste alapja követett a sorban. A piac koncentráltságát mutatja, hogy a top 5-ben szereplő alapok a hazai ingatlanalapok által kezelt vagyonnak több mint 86 százalékát adják.
Korántsem állíthatjuk azonban a legnagyobb vagyont kezelő alapokról, hogy ők teljesítenének a legjobban a piacon, kivétel ez alól a Raiffeisen ingatlanalapja, amely ebben az évben eddig 8,2 százalékos hozammal büszkélkedhet, emellett az éves visszatekintő hozama is közel 14 százalék. Az idei teljesítmény szerinti rangsorban a Diófa Alapkezelő Torony vagy az MKB ingatlanalapja is felkerült a dobogóra 6 százalék felé közelítő hozammal, holott a kezelt vagyon alapján csak a középmezőnyben foglalnak helyet.

A Befektetési Alapkezők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint a magyar piacon jelenleg 22 ingatlanalap működik, ebből hét közvetett alap. A közvetlenül ingatlanokba fektető alapok befektetései között azonban korántsem olyan magas az ingatlanok aránya a portfólióban, mint azt elsőre gondolnánk. Felvetődik a kérdés, hogy az ingatlanalapokat vásárlók egyáltalán tudják-e, mibe is fektetnek.

Az öt legnagyobb alap közül az OTP és a Raiffeisen ingatlanalapjai az egyedüliek a féléves jelentések alapján, amelyek 80 százalék feletti ingatlanarányt tartanak a portfólióban, a többiek még az 50 százalékot sem érik el. A legalacsonyabb ingatlanarány a Magyar Posta ingatlanalapját jellemzi: idén félévkor még csak 14 százalék körül volt, bár a legutóbbi havi jelentés szerint ez felkúszott közel 32 százalékra (a növekvő ingatlanarány mögött az Infopark E irodaház megvásárlása áll, amelynek becsült értéke az alap által kezelt vagyon mintegy 20 százalékát teszi ki). Az ingatlanalapok többsége egyértelműen a budapesti piac mellett tette le befektetői voksát, az utóbbi időben ugyanis a vásárolt ingatlanok döntő többsége Budapest vonzáskörzetéből került ki. Ebben az egyedüli kivétel a top 5 között az Erste Euro ingatlanalap, amely a portfólióba már inkább vidéki ingatlanokat válogatott be. Lényegében mindegyik nagy alapról elmondható, hogy főként irodaházakat és kereskedelmi célú ingatlanokat tartanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.