BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok továbbra is utaznak Egyiptomba

Nem mondanak le tömegesen egyiptomi utakat a magyar turisták. A piacon helyettesíthetetlen országba irányuló turizmus sorsa a külügyminisztérium biztonsági besorolásán múlik.

Rendkívül nehéz helyzetbe sodorhatja az A321-es orosz utasszállító katasztrófája az egyiptomi turisztikai ágazatot, amely a GDP 11,5, a valutabevételek 14,5 százalékát adja. Az ország az orosz és brit turisták elutazása miatt naponta mintegy 4 millió dollárt veszít – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a hét végén. Csak e két nemzet állampolgárainak elmaradása 70 százalékkal csökkenti az érkező turisták számát. A sarm-es-sejki üdülőparadicsomban az idegenforgalom 50 százaléka az oroszokra épül, ők tavaly csaknem 1,9 milliárd dollárt költöttek.

A magyar turisták körében is igen népszerű ország sorsa a hazai utazási piacon is kétséges. „Korai még a kérdés. Az, hogy esetleg leállítjuk-e a chartergépeket, attól is függ, változtat-e az ország besorolásán a Külgazdasági és Külügyminisztérium, azaz beteszi-e az utazásra nem javasolt célpontok közé” – mondta lapunknak Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezető igazgatója.

Az észak-afrikai ország jelenleg „csak” a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáján szerepel, azaz az utazási irodák a már befizetett díjakat lemondás esetén csak kötbér levonása után adják vissza. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Kairóban azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem változtat a biztonsági besoroláson egészen addig, amíg nincsenek egy ilyen lépést megkövetelő információk a birtokában. Kiemelte: az egyiptomi kormány által hozott intézkedések képesek garantálni a turisták biztonságát.

„Jelenleg hetente két repülő indul Egyiptomba, az egyik chartert 189 férőhellyel cégünk üzemelteti. Bár az érdeklődés egyértelműen csökkent, sokan kivárnak az útfoglalással, tömeges útlemondás nem történt, és vasárnap mindenki felszállt az induló gépre” – mondta Füri Mihályné.
Hozzátette: Egyiptom földrajzi elhelyezkedése, klímája, árfekvése és a szolgáltatásai miatt sem helyettesíthető célpont. „Alig négyórányi repülőútra fekszik Budapesttől, és a szállodák már 130-150 ezer forintért kínálnak egyhetes all inclusive ellátást. Tunéziában nincs olyan jó idő, hogy a téli időszakban érdemes lenne odautazni, a Zöld-foki-szigetek lényegesen messzebb van, és drágább is, a kanári-szigeteki Tenerife éghajlata pedig kellemes ugyan, de teljesen más jellegű úti cél. Megközelítőleg sincs ott annyi jelentős történelmi emlék, mint Egyiptomban, és ritkább, drágább az all inclusive ellátás is” – sorolta Füri Mihályné.

Ami az idei téli utazási trendeket illeti, a MaiUtazás.hu elemzése szerint a magyarok körében egyre népszerűbb célpont Madeira, az Azori-szigetek, Dubaj és Tenerife is. Ez részben az úti céljaik körét szélesítő fapados légitársaságoknak, részben a normál repülőjegyek piacán zajló árversenynek köszönhető. Az egyhetes turnusokat most 250-300 ezer forintért kínálják két főre számolva, ebben az összegben az utazás járulékos költségei mellett a szállás és az ellátás is benne van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.