BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Export nélkül alig nőnek a kisvállalkozások

Egyre több lehetőséget látnak a külpiacon a kisebb európai vállalatok – derül ki a UPS több mint tízezer kkv-tulajdonost megkérdező felméréséből.

A válaszadók főként autóipari, egészségügyi, high tech, ipari és kereskedelmi kkv-k voltak. Az európai kkv-k kilnencven százaléka stabil vagy növekvő kivitelre számít jövőre, a kisebb cégeknél pedig az export szorosan összefügg az árbevétel-növekedéssel is. Az exportáló kkv-k 49 százaléka növelte forgalmát az elmúlt három évben. A tanulmány szerint az európai kkv exportszektor egyre érettebb, az exportálók új technológiákat is átvesznek.
 
 
Európa emellett az online kereskedelem igen gyors átvételének szemtanúja az exportáló kkv-k körében. Ahogyan az európai kkv-k fejlesztik üzletüket, úgy növelik kivitelüket és lépnek be új piacokra – mondta Cindy Millyer, a UPS Europe elnöke. Gyakran az ügyfelek ösztönzik a cégeket arra, hogy vágjanak bele az exportba – tette hozzá.

Az európai kkv-k exportüzletágát vizsgáló European SME Exporting Insights Study 2015 című, több mint 120 ezer exportáló kkv-t felölelő tanulmány szerint bár a francia, olasz, és a brit kkv-szektor exportja is jelentős, továbbra is Németország jelenti a kontinens motorját e szempontból. A legnagyobb Európán kívüli exportpiacot az USA után Ázsia jelenti, majd Afrika és a Közel-Kelet következik. Kína továbbra is kisebb jelentőségű kiviteli célpontnak számít, a cégek csupán 11 százaléka exportál oda – teszi hozzá a jelentés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.