BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsan tör előre a szélenergia Európában

A szélenergia lehet az EU fő energiaforrása 2030-ra, ha az érintett kormányok megvalósítják célkitűzéseiket.

A szélenergia lehet az EU fő energiaforrása 2030-ra, ha az érintett kormányok megvalósítják ambiciózus klímavédelmi és energiapolitikai célkitűzéseiket az Európai Szélenergia Szövetség jelentése szerint. A szélparkok már ennek az évtizednek a végére is több áramot adhatnak, mint amennyit a szén-, illetve a gázüzemű létesítmények. A teljes, 392 gigawattnyi kapacitásból 294 gigawattnyi jutna a tengeri, a maradék a szárazföldi szélerőművekre. Már a mai 128,8 gigawattos kapacitással is fedezhető a földrész áramigényének a tizede.

A jelentés szerint a szélenergia térhódításának érdekében fejleszteni kell a nemzeti zöldenergia-cselekvési terveket, egyszerűsíteni a beruházások engedélyezését, és jól működő szén-dioxid-kereskedelmi piacot létrehozni. Ezek révén 13 milliárd euró nettó nyereség remélhető, ennyit költ el az EU a következő öt év alatt például a szállítási infrastruktúra fejlesztésére. A szélenergia-ipar 366 ezer dolgozót foglalkoztathat. Magyarországon a 2010-ben visszavont széltender óta nincs mód új szélerőmű létesítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.