BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs roham az NHP-ért

Nincs kiugró kereslet a bankoknál a növekedési hitelprogram (NHP) iránt, hiszen a kivezetési szakasz egészen 2016 decemberéig tart majd. Az újabb lehetőségek viszont már érdeklik a cégeket.

Nem tapasztaltak rohamot a lapunk által megkérdezett bankok a jegybank növekedési hitelprogramja (NHP) várható befejezése kapcsán. A szokottnál jóval nagyobb kereslet elmaradásának vélhetően az a legfőbb oka, hogy a program kivezetési időszakát igen hosszúra nyújtotta az MNB: a végdátum a november elejei bejelentés szerint 2016. december 31-e.

"Nem tapasztaltunk a megszokottnál nagyobb érdeklődést az NHP-hitelek iránt, ami nagy valószínűséggel az NHP folytatásáról szóló hírek megjelenésének tudható be. A vállalatok beruházásainak egy része így a következő évre húzódhat át, hiszen a tervezett fejlesztések megvalósításához 2016-ban is igénybe vehetik majd a programot” – közölték lapunk érdeklődésére a Budapest Banknál. Hasonló tapasztalatokról számoltak be a CIB Banknál is, ahol úgy tájékoztattak, hogy általánosságban nem tapasztalható sem mértékében, sem típusában változás a korábban megszokott hitelkereslettől. A CIB-nél csak néhány esetben, többnyire kis összegű forgóeszköz-finanszírozásnál vagy lízingfinanszírozásnál jelezték az ügyfelek, hogy a program változatlan folytatása mellett ezeket későbbre halasztották volna, de ezek száma szinte elenyésző. „Általános érdeklődéssel többet találkozunk, úgymint milyen információnk van a program folytatásáról, illetve a CIB hogyan készül a jövő évre” – tették hozzá.

Az UniCredit Banknál viszont az utóbbi hetekben az ügyfelek élénkebb érdeklődését tapasztalják a hitelprogram kapcsán. Tájékoztatásuk szerint számítottak is rá, hogy a program lezárása előtt fellendül az érdeklődés a kedvezményes forrás iránt, ezért felkészülten fogadják a beérkező hiteligényeket, és a feldolgozásuk zökkenőmentes. A hitelintézet szerint az érdeklődés fellendülésében közrejátszik az is, hogy az új program pontos paramétereit még nem hirdették meg, ezért az ügyfelek egy része az NHP2 már ismert – és számukra így biztosabb – feltételei mellett igyekszik hozzájutni a kedvezményes hitelhez.

Az MNB korábbi bejelentése szerint az NHP kivezetési szakaszában – azaz januártól 2016 végéig – 600 milliárd forintnyi forrás áll majd a kis- és középvállalkozások rendelkezésére, ennek felét devizában lehet igénybe venni. Fontos változás, hogy az igényelhető hitelek plafonja 10 milliárdról egymilliárd forintra csökken. Új elemként megjelenik a rendszerben a Piaci Hitelprogram (PHP) is, amelyben három eszközt vet be a jegybank: kamatcsereügyletekkel átvállalja a bankok kamatkockázatát, csökkenti a kkv-hitelekhez kapcsolódó tőkekövetelményeket, és vállalati hitelinformációs rendszert állít fel a kockázatok pontosabb felmérhetősége érdekében. Az NHP további életben tartásától és a PHP bevezetésétől a jegybank azt várja, hogy jövőre 250-400 milliárd forinttal nőjön a kkv-hitelállomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.