BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliókat dob ki a DIGI

Eddig mintegy kétszázmillió forintot fizetett a DIGI Kft. a médiahatóságnak a frekvenciahasználatáért, miközben egyetlen forint bevételre sem tett szert ennek kapcsán.

Több mint egy éve zárult az a frekvenciapályázat, amelynek során a DIGI Kft. is hozzájutott egy blokkhoz, de a romániai tulajdonú cég eddig nem kezdte meg a mobilszolgáltatását, miközben havonta jelentős összeget fizet a hatóságnak. A DIGI a tízmilliárd forintos pályázati díjon felül a frekvenciahasználatért negyedévente sávdíjat fizet. Ennek mértéke havi nettó több mint 18 millió forint – tudtuk meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH). A sávdíjat a frekvenciahasználati jogosultság megszerzésétől számítva kell fizetnie a DIGI-nek, azaz a tényleges használattól független a díjfizetési kötelezettség – emelte ki a hatóság. A DIGI tehát az elmúlt időszakban mintegy kétszázmillió forintot fizetett ki, miközben a mobilszolgáltatásból egyetlen forintja sem származott. A frekvenciáért fizetett díjak viszont ösztönözhetnék a céget a sáv mielőbbi hasznosítására. Azt nem lehet tudni, hogy mire vár a DIGI, erre vonatkozóan az NMHH-nak sincsenek információi. Szakmai körök szerint elképzelhető, hogy a cég korábbi tervei nem a számításai szerint alakultak, és ezért „ül” a frekvencián, de az sem kizárt, hogy egy új technológia megjelenésére vár, amely lehetővé tenné számára az országos lefedettség elérését, ami a jelenlegi frekvenciájával és a technológiával nem lehetséges.
A DIGI nyilvánvalóan hasznosítani kívánja a frekvenciát, hisz a cég – a hatóság tájékoztatása szerint – megkezdte a hálózatfejlesztési előkészületeket. Ezt támasztja alá Kállai Annamária, a DIGI marketingmenedzsere is, aki annyit mondott lapunknak, hogy a mielőbbi piacra lépés előkészítésén dolgoznak.

Ugyanakkor az NMHH információi alapján a szolgáltató még nem kapcsolt be bázisállomást. A hatósági szerződés értelmében a rádióállomások üzembe helyezéséhez a DIGI-nek keretengedélyt kell kérnie, amely tartalmazza a hálózat üzemeltetésének általános feltételeit (a rádióállomások konkrét paraméterei nélkül). Keretengedélyen kívül az egyes rádióállomások üzembe helyezéséhez további rádióengedély nem szükséges, de változás esetén a szolgáltatónak összesítve meg kell adnia az aktuális üzemelő rendszerek, valamint a harminc napon belül bekapcsolandó vagy korábbi bejelentése óta megváltozott állomások adatait.

A DIGI frekvenciakijelölése 2014. október 21-én, a keretengedélye pedig 2014. október 29-én vált jogerőssé – tette hozzá az NMHH. A társaságot egyébként semmilyen hatósági előírás sem sürgeti, hisz miután a cég az 1800 MHz-es frekvenciasávban 10 MHz-nél nem szerzett többet, így a hatósági szerződésében nem rögzítettek kötelezettséget a hálózatkiépítéssel kapcsolatban.

Idén is bővített a társaság

A DIGI idén is bővítette vezetékes hálózatát, Budapest több kerülete mellett Érd, Szada, Erdőkertes, Százhalombatta Ófalu területén fejlesztett. A DIGI online applikáció révén pedig mobileszközön is nézhetővé váltak a tévéműsorok. A cég tovább gyarapította televíziós portfólióját, nemrég indította el a DIGI Sport 3 sportcsatornát.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.