BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízszer gyorsabban lehet feltölteni a telefonokat ezzel az eszközzel

A jelenleginél akár tízszer gyorsabban is fel lehet tölteni az okostelefonok akkumulátorait a Huawei nemrég bemutatott eszközével. Nulláról mindössze 5 perc alatt 48 százalékosra töltöttek fel egy 3000 mAh-s lítiumion telepet. Egy 600 mAh-s akkumulátort is teszteltek, azt két perc alatt 68 százalékos szintre sikerült feltölteni. Összehasonlításként, a Samsung Galaxy S6 2550 mAh-s, míg az iPhone 6 1810 mAh-s telepet használ. A Huawei hamarosan elérheti, hogy egy csésze kávé elfogyasztása alatt feltöltődjenek az akkumulátorai. Az új technológia alkalmazásával megváltozik a lítiumionok tárolása és mozgása a telepeken belül, emiatt látványosan rövidül a töltési idő. A kínai vállalat azzal számol, hogy felfedezésük mélyreható változásokat hoz nemcsak a mobiltelefonok piacán, de az elektromos autóknál is.

A minél kisebb méret, minél nagyobb kapacitás dilemmájára gyártók és a kutatóintézetek sora keresi a megoldást, ám piaci bevezetésre alkalmas, valóban működő módszert még nem mutattak be. A Stanford Egyetem kutatói tavasszal olyan alumíniumakkumulátorok kifejlesztéséről számoltak be, amelyeket egyetlen perc alatt fel lehet tölteni. Az áramforrás akár 7500 alkalommal is újratölthető, ami a korábbi prototípusok száz körüli értékeihez képest komoly előrelépést jelent. Nem fenyeget az a veszély sem, hogy túltöltődés esetén kigyulladna vagy felrobbanna az akku. Bár ígéretesek a kísérletek, az alumíniumtelepekre még várni kell, a prototípus ugyanis egyelőre nem képes a mobileszközök megfelelő működtetéséhez szükséges feszültséget leadni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.