BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Turizmus: támad a terror

Minden attól függ, lesznek-e további terrorcselekmények Európában. Ha igen, akkor az súlyos csapást mérhet Európa és Magyarország turizmusára is.

Három hónapig érvényben maradó biztonsági riasztást adott ki az amerikai külügyminisztérium, arra figyelmezteti az állampolgárokat, hogy a világszerte megnövekedett terrorveszély miatt kockázatos lehet utazni. Mint az USA külügyminisztériumának közleménye fogalmaz, a jelenlegi információk szerint az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok további terrorcselekményeket terveznek. A felhívást pedig azért időzítették mostanra, mert a héten az amerikaiak milliói indulnak útnak a hálaadás napját megünnepelni.

Minden korlátozásnak lehet hatása, a turizmus érzékeny ágazat, de igazán az számít, hogy konszolidálódik-e a helyzet, vagy esetleg újabb terrortámadások történnek a következő hetekben. Amennyiben előfordulnak, annak nagyon súlyos hatása lesz nemcsak Magyarország, de egész Európa számára is – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a riasztás kapcsán. Amennyiben nem lesznek, akkor lassan feledésbe merül, hogy félni kellene Európába jönni. Így volt ez a délszláv háború idején is, amikor eleinte csoportosan mondták le amerikai turisták a budapesti szállodafoglalásokat. Aztán lassan visszaállt a szokásos üzletmenet – emelte ki.

Egy ilyen figyelmeztetés leginkább az új foglalásokra lehet hatással, mert aki például jövő májusra már befizette a magyarországi látogatását, az egy darabig kivár, mielőtt lemondaná az utazást. Szinte biztosra mondható, hogy a magyar turizmus is megérzi a párizsi terrortámadás hatását, ugyanis az Egyesült Államokból nézve Párizs és Budapest is Európa – hangsúlyozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Szerinte is a délszláv háború idején lehetett hasonló a helyzet, amikor az amerikaiak azért nem akartak Magyarországra jönni, mert a szomszédban harcok folytak.

Mindenesetre Budapest népszerűsége eddig nőtt. Az idén az első háromnegyed évben az Egyesült Királyságból érkező turistáknál 22,1, az USA-ból 15,1 százalékkal, Olaszországból 10,3 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest.

Biztonsági intézkedések

Az amerikai kormány szerint ha valaki mégis elutazik, akkor tartson be bizonyos biztonsági szabályokat. Az otthon maradottaknak pontosan hagyja meg, hogy mikor hol lesz, s hogyan lehet elérni őt vészhelyzet esetén, vagy honnan várhatják a híradást

a hogyléte felől, ha baj van. Kerülje a nagy tömeget, s legyen éber a közterületeken, közlekedési eszközökön. Azt javasolja a kormányzat az amerikaiaknak, hogy lehetőség szerint olvassák a helyi médiát, figyeljék a híradásokat az interneten, s regisztrálják magukat a megadott rendszerekben.

a hogyléte felől, ha baj van. Kerülje a nagy tömeget, s legyen éber a közterületeken, közlekedési eszközökön. Azt javasolja a kormányzat az amerikaiaknak, hogy lehetőség szerint olvassák a helyi médiát, figyeljék a híradásokat az interneten, s regisztrálják magukat a megadott rendszerekben. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.