BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: jót tett Magyarországnak a multik megjelenése

Jó, hogy Magyarországra jönnek a multik, mert technológiát, szaktudást hoznak, és segítették a beszállító rendszer kiépülését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság konferenciáján.

Nem vagyunk a domináns szereplők között a világgazdaságban, mivel a részarányunk 1 százalék alatti, éppen ezért nem szabad túlértékelni magunkat – mondta Varga Mihály a Világgazdaság Mit ér a vállalat, ha magyar? című konferenciáján. Szerinte a legnagyobb magyarországi cégek külföldiek. „Nincs magyar dominancia a nagyvállalati körben. A hozzáadott értéknek durván az egynegyedét, egyharmadát állítják elő a magyar vállalatok” - fejtette ki.

Varga szerint jó, hogy Magyarországra jönnek a multik, mert technológiát, szaktudást hoznak, és az elmúlt 20 évben segítették a beszállító rendszer kiépülését. Ezek a vállalatok a magyar cégeknél többet fizetnek a munkavállalóknak. „A serpenyő másik tányérja, hogy időnként kiviszik a tőkét vagy kivonulnak, ha a profitvárakozások rosszak. Időnként ki is zsákmányolnak, mondják ott, ahol nincs szakszervezet” - emelte ki Varga, aki szerint ki is szorítják a magyar cégeket számos területről. Mindennek ellenére a miniszter úgy látja, hogy az elmúlt 25 évben a külföldi cégek megjelenése jó tett a magyar vállatoknak is, és komoly tapasztalatokat tudtak átvenni tőlük a magyar cégek.

A miniszter úgy véli: tenni kell még azért, hogy az egy főre jutó hozzáadott érték javuljon. „Amíg az egy főre jutó termelékenység egy multinál 15 millió forint, addig egy magyar cégnél 5 millió” - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy léteznek persze kivételek, de az átlag alapján van mit bepótolniuk a hazai vállalatoknak.

Varga rámutatott, hogy számos szektorban a külföldi cégek dominálják a magyar gazdaságot. A magyar cégek exporton belüli aránya óvatosan elkezdett nőni, de még most is 85 százalékos a külföldi arány. A maradék 15 százalék 3000 magyar cég között oszlott meg. „A piacra jutást állami eszközökkel is tudjuk segíteni” - mondta Varga, aki kiemelte azt is, hogy intenzíven segítik a magyar cégeket, de négyszer annyi exportképes vállalat kellene, mint amennyi van, hiszen a hasonló méretű országokban 12000 ilyen cég az optimális.

A kkv-knak azonban már egyre könnyebb hitelhez jutni, több megrendeléshez jutnak, több embert foglalkoztatnak. Szerinte a gazdaságpolitika ráhatása korlátozott, mégis elérték, hogy a magyar cégek picivel könnyebb vállalkozói környezetet teremtsen. „A hosszú távú siker azon múlik, mennyire vagyunk innovatívak és milyen a vállalkozói szellem. Utóbbiban még van mit javítanunk” - vélekedett a miniszter. A magyar fiatalok sokkal kevésbé tudják elképzelni saját önálló vállalkozásban az életüket, mint Európában, de az államnak abban van a szerepe, hogy ez a vállalati kultúra javuljon. Varga szerint az oktatásban ezért meg kell jelennie a közgazdasági ismeretek tanításának és a pénzügyi kultúrának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.