BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feladta a küzdelmet az Isis

A párizsi merénylet 4 százalékos zuhanást eredményezett a részvényárfolyamban, rengeteg pénzbe kerül a magyarázkodás.

Ionis néven folytatja tevékenységét az amerikai Isis Pharmaceuticals, hogy megkülönböztesse magát az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezettől. A névazonosság az Isis tőzsdei árfolyamára és a cég megítélésre is rányomta bélyegét, a végső lökést a váltáshoz a párizsi vérengzés adta meg a 26 éve ezen a néven alapított vállalat tulajdonosai számára. Pontosabban adhatta meg, hiszen a cég kínosan ügyelt arra, hogy ne keverjen az ügybe politikai szálat. A kaliforniai gyógyszergyártó kommunikációért felelős alelnöke, Wade Walke a Fortune-nek elmondta, hogy semmilyen bizonyítékot nem látnak arra, hogy az árfolyamot a névazonosság befolyásolná.

Márpedig a The Wall Street Journal szerint egyértelműen ez okozta, hogy 2014 júniusában a cég árfolyama 7 százalékot zuhant, a laikusok ugyanis hitték, hogy a biotechnológiai készítményeiről ismert cég tulajdonosi köre az Iszlám Államhoz köthető vagy azzal szimpatizál. A párizsi merénylet 4 százalékos zuhanást eredményezett a részvényárfolyamban, noha akkor a cég üzletmenetében semmilyen releváns esemény nem történt. A hivatalosan is Ionisra átkeresztelt vállalatnak viszont rengeteg pénzébe és energiájába került a nevére fröccsent sár lemosása, az állandó magyarázkodás. Úgy tudni, több üzlettől is elestek éppen a nevük miatt, s ennek következtében növekedési kilátásaik is egyértelműen romlottak. Az utóbbi 12 hónapban az amúgy prosperáló cég részvényárfolyama 2,3 százalékkal gyengült, miközben a szektor teljesítményét leíró Nasdaq Biotechnology Index 6 százalék fölötti mértékben növekedett. Befektetői nyomás is volt a változtatásra – ismerte el az alelnök.

Isisszel, a termékenység egyiptomi istennőjével szemben az Ionos név az égvilágon semmit sem jelent, így emiatt újabb nem várt meglepetés aligha érheti a gyógyszergyártó vezetését. Érdekesség, hogy Stanley Crooke vezérigazgató tavaly még úgy nyilatkozott, hogy elege van a névazonosság miatti hamis asszociációkból, de nem hiszi, hogy nekik kellene kitérniük. Azóta megváltoztatta a véleményét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.