BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb volt a külföldi vendég

Noha átmenetileg elmaradoznak a német és az orosz turisták, valószínűleg még így is 2015 lehet a magyar idegenforgalom legjobb éve.

Elmaradtak a külföldi turisták októberben, de ezt a több hazai utazás kompenzálta. A belföldi vendégek 6,2 százalékkal több, a külföldiek 3,4 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el Magyarországon a hónapban, mint egy évvel korábban. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma összességében 1,2 százalékkal bővült, a szálláshelyek bruttó árbevétele pedig nyolc százalékkal 33 milliárd forintra nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. Októberben a legjelentősebb küldő országok közül Ausztriából és az Egyesült Királyságból mérsékelten, az Egyesült Államokból dinamikusan, 14 százalékkal nőtt a kereslet. Ugyanakkor feltűnően, 14 százalékkal visszaesett a német és 36 százalékkal az orosz turisták által Magyarországon töltött vendégéjszakák száma.

Semmiképp sem nevezhető jelentősnek a külföldi visszaesés – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tavalyi, kifejezetten magas bázisú októberi összteljesítménytől idén mindössze 34 ezer vendégéjszakával maradtunk el, a csökkenés háromnegyedéért pedig a német piac a felelős. Szerintük a németek elmaradását a migránshelyzet kapcsán a Magyarországról a német sajtóban megjelent negatív híradások okozhatták. Úgy vélik, egyetlen hónap alapján korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Sőt, a migránshelyzet és a terrortámadások miatt az utazási döntések során a biztonság, a stabilitás a jövőben még inkább előtérbe kerül, s ezen szempontok miatt Magyarország felértékelődik.
Az év első tíz hónapját nézve szálláshelyek 6 százalékkal több, összesen 22 millió 735 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldiek 5,6, a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2014 azonos időszakában. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékkal, 55 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 316 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, amelyből 186 milliárd forint volt a szállásdíj. A külföldi vendégéjszakák 60 százalékát a fővárosban töltik a turisták.

Októberben az előző év azonos időszakához képest a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet költöttek. A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján idén 1852 egység fogadott el pihenőkártyát 1 milliárd 279 millió forint értékben. Ugyanakkor SZÉP-kártyával idén eddig a tavalyinál 4,9 százalékkal többet, összesen 15 milliárd forintot költöttek el a kártyatualajdonosok. (A munkáltatók 70 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra.) Az adatok minden tekintetben megalapozzák azt a pozitív várakozást, amely szerint az idei lehet Magyarországon minden idők legsikeresebb éve a turizmusban – közölte lapunkkal a szaktárca. Szerintük 2015-ben a vendégek száma meghaladja a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek bevétele pedig a 350 milliárd forintot.

Bejött a Peking–Budapest járat

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér számai is jelzik a turizmus jó évét. A héten érkezett a tízmilliomodik idei utas a légikikötőbe, ami minden idők legmagasabb utasforgalmi rekordja. Ehhez hozzájárult a közvetlen Peking–Budapest légi járat újraindulása, amely egyeben azt is jelentette, hogy egy év alatt több mint 40 százalékkal nőtt a kínai vendégéjszakák száma.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.