BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötelezettségek vállalásával zárult a Nielsen ügye

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Nielsen Közönségmérés Kft. (Nielsen) kötelezettségvállalásait, ennek megfelelően a jövőben egyrészt transzparensen határozza meg adatbázisai árát és az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket, illetve új – nézettségi adatbázisát és adatkezelő szoftverét elkülönítő – csomagstruktúrát hoz létre, másrészt engedélyezi ügyfeleinek, hogy harmadik felet bízzanak meg az adatbázisok kezelésével és feldolgozásával. A GVH a Nielsennel szemben indított eljárásában a televíziós nézettségi adatokat elemző szoftverek piacát vizsgálta a 2012 januárja és 2014 júniusa közötti időszakban.

A GVH a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy az említett vállalások elfogadásával hatékonyan biztosítható a közérdek védelme, felszámolható mindkét azonosított versenyprobléma, és megszűnik a feltételezett jogsértő állapot. A vállalások elfogadása mellett a GVH egyebek között azt értékelte, hogy a kötelezettségvállalással rövid időn belül, 2016. január 1-jétől megszűnik a Nielsen adatbázisaihoz való hozzáférés korlátozásából eredő esetleges versenyjogi aggály, ami egyúttal elősegíti a nézettségi adatokat kezelő szoftverek hatékony fejlesztését, így hozzájárul a versenyhez fűződő közérdek egy lényeges körülményének érvényesüléséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.