BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehetőségek a távfűtőrendszerekben

A modern távfűtőrendszerek környezetvédelmi és költségszempontból is megoldást jelenthetnek a városok fenntarthatósági problémáira a Veolia Energia Magyarország Zrt. szerint.

A világ népességének legalább kétharmada él majd városokban 2050-re, az emiatti környezeti és fenntarthatósági problémák egy részére a modern távhőrendszerek kiépítése és továbbfejlesztése adhat választ. A nyersanyag- és költségpazarlás, valamint a környezeti károk súlyosbodása miatt a most folyó ENSZ klímacsúcs (COP21) is kiemelt kérdésként kezeli a városi hőszolgáltatást. A magyarországi tapasztalatok igazolják, hogy a korszerű távhőrendszerek nemcsak ellátásbiztonsági és költséghatékonysági oldalról, de a káros környezeti kibocsátások mérséklése és a klímaváltozás megállítása szempontjából is optimális megoldást kínálnak 21. századi városok hőigényének kielégítésére – hívja fel a figyelmet Fernezely Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Azáltal ugyanis, hogy egy-egy nagyobb hőközpont felelős a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia megtermeléséért, megtakaríthatóvá válik a számos külön hőközpont felállításának költsége. Emellett a rendszerek működtetése a költséghatékonyság oldaláról is jó teljesítményt mutat, a méretgazdaságossági okoknak köszönhetően. Környezetvédelmi szempontból pedig szinte minden esetben kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni. További előnye a távhőtermelésnek, hogy a megújuló energiaforrások széles körű felhasználását teszi lehetővé.

„Magyarországon a távhőszolgáltatás bővítése mellett kiemelt feladatot jelent a meglévő infrastruktúra modernizációja is. Ugyanis ennek haszna a hő- és nyersanyagveszteség csökkentése, valamint az ellátásbiztonság fokozása mellett a klímaváltozás elleni hosszú távú küzdelem eredményeiben is megmutatkozik” – fogalmazott az igazgató. Mindezek mellett a megújuló energiaforrások energiafogyasztáson belüli részarányának növelése egyszerre mérsékelheti a fosszilis energiaforrások felhasználásának szükségességét, valamint csökkenti a külföldről származó energiahordozók iránti függőségét. A megújuló energiaforrások hasznosítására jó példa Pécs, ahol – idehaza egyedülálló módon - immár 100 százalékban biomassza hasznosítással gondoskodnak a városi távfűtőrendszer energiaellátásáról a társaságcsoport portfóliójába tartozó pécsi erőmű átalakításának és fejlesztésének köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.