BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendet vágnak a tarifadzsungelben

Fellép az aránytalanul magas nemzetközi csomagküldési tarifák ellen az Európai Bizottság, amely a napokban teszi közzé ezzel kapcsolatos jelentését. A Financial Times ebből idézi azt a megállapítást, amely szerint az EU-n belül átlagosan ötször drágább külföldre feladni egy csomagot, mint ha ugyanaz a küldeményt belföldi címre küldenék.

A különbség aránytalanul nagy, de Brüsszelben azzal sincsenek kibékülve, hogy kiugró különbségek mutatkoznak az A országból B-be, illetve az ellenkező irányba küldött csomag kézbesítési költsége között. Hangsúlyozzák, hogy a csomag célba juttatásáért kért összeg független a megtett távolságtól, magyarán olcsóbb Miskolcról Szentgotthárdra elküldeni egy csomagot, mint Kassára: a különbség hatszoros. A jelentésben példaként hozzák fel, hogy Ausztrián belül egységesen 4,44 euróba kerül egy 2 kilogrammos csomag kézbesítése, de ha ez a legközelebbi olasz faluba címeznék, már 14 eurót kell érte kifizetni. Ha ugyanezt a csomagot Olaszországból Ausztriába adják fel, az 25 euróba fog kerülni. Ugyanez holland–spanyol viszonylatban 13 euró, míg visszafelé már 32,74 euró.

A bizottság az interneten megrendelt áruk versenyképességét erősen és negatívan befolyásoló tényezőként értékeli a csomagküldési tarifák közötti hatalmas eltéréseket, ami elriaszthatja az embereket a kinézett termékek online áruházból való megrendelésétől. A késedelmes kézbesítés és a panaszkezelési anomáliák még rátesznek erre egy lapáttal. Az alacsony árakhoz fűződő előnyöket a magas postázási költségek gyakorlatilag lenullázzák.

A probléma rendezésére Brüsszel jövőre a tarifák átláthatóságának megteremtéséért száll síkra, és a nemzeti hatóságokat arra szólítja fel, hogy hassanak oda a fair díjszabás és a verseny kiszélesítése érdekében. A bizottság egy ár-összehasonlító honlapot is elindít a fogyasztók választásának megkönnyítésére.

Verhetetlenek a kínaiak

A kínai és hongkongi csomagküldési tarifák verhetetlenek, ezekkel egyelőre az EU sem tud mit kezdeni. Az egyik legnépszerűbb kínai e-boltból most rendelt divatos símaszk például 1173 forintba kerül szállítással együtt, míg ha ugyanezt az angliai raktárukból küldik Magyarországra, már 1879 forint az ár. Más kérdés, hogy mire Kínából ideérkezik a csomag, könnyen lehet, hogy véget ér a síszezon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.