BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Buda-Cash-csoport eszközei nem kelendők

Érdektelenség, túl alacsony árajánlat vagy a nyertesek visszakozása miatt sorra fuccsolnak be a felszámolás alatt álló Buda-Cash-csoport eszközeinek eladására meghirdetett árverések.

Ahhoz képest, hogy a lakosság egyre több készpénzt tart magánál, első ránézésre meglepő, hogy senki nem látott üzleti lehetőséget a tavaly február végén bedőlt ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank üzemképes bankjegykiadó automatáiban.

Az öt ATM-et január 1-jén tette be a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) az elektronikus értékesítési rendszerbe, de a húsz nappal későbbi határidőig nem érkezett ajánlat. Meglehet, négy automatánál a 650 ezer forintos irányár volt riasztó, ám ennek ellentmond, hogy az ötödik, 400 ezerért kínált ATM sem dobogtatta meg senki szívét. Mindenesetre a PSFN nem adja fel, hamarosan ismét meghirdeti az automatákat.

Meglehet, a Buda-Cash neve nem cseng jól, az ÉRB ugyanis a brókerbotrányt elindító intézményhez tartozó csoport tagja volt. E feltételezést erősíti, hogy a felszámoló egy kivételével az ÉRB öt ingatlanjával is bakot lőtt. A legolcsóbban, 1,8 millió forintért kínált pocsaji iránti érdektelenség még érthető, hiszen a korábban húsboltként funkcionáló objektum kialakításánál fogva csak üzletként hasznosítható, mivel a kazán az épület egy másik részében van, ráadásul a bolt ebben az állapotában nem fűthető. De sem a sokkal jobb állagú, ÉRB-kirendeltségként működő gáborjáni ingatlan nem volt kelendő 5,7 millióért, sem az öt éve üresen álló, ennek ellenére a PSFN által viszonylag jó állapotúnak minősített, 34 millióért kínált háromszintes társasházi lakóház, noha a pincéjében még szauna is található. Mindössze egy debreceni üres telekre érkezett ajánlat, azt azonban a felszámoló kevesellte.

Megadták volna a Buda-Cash két autójának kikiáltási árát, 3,1 milliót a 2011-es évjáratú, mindössze 25,6 ezer kilométert futott Ford Focus Kombiért, 3,3 milliót pedig a 2010-ben gyártott, de csak 2012-ben üzembe helyezett, 62 ezer kilométert megtett Ford Grand-C Maxért. Mégis eredménytelennek minősítette az árveréseket a PSFN. Kacifántos indoklásából az hámozható ki, hogy azért, mert a nyertes licitálóval – mint írta – „az annak érdekkörében felmerült okból” nem jött létre a szerződés, az utána következő legnagyobb ajánlatot tevők pedig a felszámoló szerint túl keveset fizettek volna.

Megismételt licit a Széchenyi Bank autóira

Harmadjára próbálja elpasszolni a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a 2015 augusztusa óta felszámolás alatt álló Széchenyi Kereskedelmi Bank három Honda és egy-egy Volkswagen és Audi típusú személygépkocsiját. Az október eleji első pályázatot a meghirdetést követően alig hat nappal máris érvénytelennek nyilvánították, miután az öt autó közel 25 millió forintos együttes irányárát rosszul (nettó plusz áfában) tüntették fel, noha a gépjárművek értékesítése mentes az adó alól, mivel azok áfaösszegét nem igényelték vissza a beszerzésükkor. Ám a november végi újabb próbálkozásnál már helyesen, az áfával növelve feltüntetett, 31,7 millió forintos irányárat senki nem volt hajlandó megadni. Ezért azt a felszámoló 5 millió­val lejjebb vitte, és már csak 26,7 millió az irányár a február 4–19. közötti ajánlattételi időszakban.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.