BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aukciók Star Warstól Star Trekig

Az új Star Wars film, az Ébredő erő már bemutatása előtt éreztette hatását a műtárgypiacon is. Ősszel Dan Winter fotográfusnak a Lucasfilm archívumából válogatott képeit állította ki New York-ban a Condé Nast Gallery, a Los Angeles-i Gallery 1988 pedig a filmsorozat inspirálta művekből rendezett tárlatot. December 11-én a Sotheby’s minden várakozást felülmúló, 502 ezer dolláros forgalommal záruló online árverést tartott Star Wars-figurákból – mint megírtuk, ezen egy magyar Boba Fett érte el a harmadik legmagasabb árat, 15 ezer dollárt. A tökéletes, bontatlan csomagolású Boba Fett figura ritkaság, ezért megy fel az ára ilyen magasra: egy évvel ezelőtt 18 ezer fontért vett meg egyet valaki, amikor Craig Stevens, az angol Star-rajongói klub egykori elnöke 10 ezer darabos Star Wars-emléktárgygyűjteményéből 69 tételt piacra dobott egy játékokkal foglalkozó aukciósháznál.

A Star Wars-árverések, különösen a decemberi, a magyarokat is megmozgatták: az egyik legnagyobb hazai online piactéren január 27-ig fut egy aukció, amelyben egy 1989-es Darth Vader figurát kétmillió forintos villámár megjelölésével tett fel adatlapja szerint nyíregyházi tulajdonosa. (Valaki a 2015-ös Škoda Octavia RS gépkocsiját ajánlotta a figuráért, de nem fogadták el.) Ezen a kiemelkedő tételen kívül is látványosan megszaporodtak a neten a Star Wars-figurákat eladásra kínáló hirdetések.
Az amerikai sajtóban inkább azt feszegetik, miért sokkal látványosabb az érdeklődés a Star Wars-relikviák iránt, mint például a Star Trek sorozat emléktárgyai iránt. A Star Trek kultikus sorozat Amerikában, a sajtó mellett komoly művészek is előszeretettel vesznek át belőle utalásokat. Tavaly – a sorozat egyik szereplőjének, a költőként, zenészként, fotográfusként és műgyűjtőként is ismert Leonard Nimoynak a halála után – a kanadai 5 dollárosokat rajzolták át rajongók, és tették közzé a közösségi médiában, amíg a kanadai jegybank fel nem kérte fel őket a bankjegy tiszteletben tartására, egyben figyelmeztetett arra, hogy büntethető tevékenységet folytatnak.

2006-ban a Star Trek sorozat televíziós elindulásának 40. évfordulóján a Christie’s ezer tételből álló árverést tartott a hozzá köthető tárgyakból, amelyen a Starship űrhajó filmben szereplő modellje 576 ezer dollárért kelt el, az összbevétel 7,1 millió dollár volt. Idén az 50. évfordulóra újabb árverést terveznek, ahol a sorozat díszletelemei és jelmezei is kalapács alá kerülnek. A kurrens áruról, azaz a Star Warsról is le akarnak húzni még néhány bőrt a műkereskedők: nemcsak a gyűjthető figurákból lesznek újabb árverések, de várhatóan további jelmezeket és kellékeket is piacra dobnak a filmstúdió raktáraiból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.