BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barbie ismét kisegítette a Mattelt

Még mindig Barbie (és Ken) a meghatározó bevételi forrása a világ egyik legnagyobb játékgyártójának, a Mattelnek. Legalábbis az amerikai cég az elnyűhetetlen párosnak tulajdonítja, hogy trendfordulót jegyezhetett fel tavaly, s ahogy a tengerentúli konjunktúra, úgy saját eladásai is felfutottak az év végére. Christopher Sinclair vezérigazgató az évzáró negyedév eredményeit rendkívül biztatónak nevezte, külön kiemelve, hogy stabilizálni tudták helyzetüket a piacon – írja a Los Angeles Times. A tavaly alapításának 70. évfordulóját ünneplő kaliforniai játékgyártó negyedéves nyereségét 44 százalékkal 215 millió dollárra növelte, az egy részvényre eső profit 44-ről 63 centre ugrott. A forgalom ugyanakkor stagnált, 1,999 milliárd dollár volt, ám ez az összeg 2014-es dollárárfolyam mellett 7 százalékos növekedést tenne ki. Az év egészét nézve az összbevétel 5,7-ről 6 milliárd dollárra bővült 370 milliós profit mellett. Utóbbi ugyanakkor még így is 26 százalékkal alacsonyabb a 2014-ben elértnél.

A Barbie-család eladásai 8 százalékkal nőttek a karácsonyi szezonban, ennél is magasabb, 13 százalékos pluszt hoztak a Fisher-Price játékok és babafelszerelések, míg a fiúk kedvenceinek számító Hot Wheels és a Matchbox modellekből 26 százalékkal több fogyott. A Jégvarázs (Frozen) animációs sikerfilm szereplőiből „életre keltett” Disney Princess babákkal gondja akadt a Mattelnek, ugyanis az év végén lejáró licencszerződését nem vele, hanem a nagy rivális Hasbróval kötötte meg a Walt Disney.

Ennek ellenére a Mattel a Disney-hez fűződő kapcsolatainak erősödésére számít, a Verdák 3 és a Toy Story 4 licencének megszerzésére alapozva. E két animációs film premierje azonban csak 2017-ben, illetve 2018-ban lesz, addig valamiképp fenn kell tartani az érdeklődést a cég termékei iránt. Ideálisnak látszik a megunhatatlan Barbie-család, amely hamarosan három új alapmodellel bővül, a babák 22 szemszínnel és 24 hajformával kerülnek majd forgalomba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.