BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feladta a gázpiaci versenyt a Tigáz

A német hátterű MÁSZ vette át az olaszok vállalati ügyfélkörét.

Gyorsan gyarapszik a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ) gázpiaci portfóliója: a piacra tavaly kilépő, az Elmű-ÉMÁSZ-csoporthoz tartozó társaság ugyanis megvásárolja a Tigáz Zrt. versenypiaci érdekeltségét, és átveszi annak értékesítési csoportját is. Ebben az esetben a kishal eszi meg a nagyhalat, hiszen az olasz hátterű Tigáz tulajdonost cserélő üzletága az érintett piaci szegmens 9 százalékát tartja kézben, míg a németek részesedése egy százalékra tehető. A Tigáz több mint 2600 ügyfelet szolgál ki mintegy 4000 vételezési ponton. A tegnapi bejelentés szerint a megállapodást a Gazdasági Versenyhivatalnak még jóvá kell hagynia.

Kedvező esetben 2016. április 1-jére várható a tényleges tulajdonosváltás. Koncz László, az Elmű-ÉMÁSZ-csoport igazgatóságának értékesítési tevékenységért felelős tagja arra számít, hogy a csoport ki tudja majd használni a rendkívül kedvező földgázpiaci tendenciákat, részben meglévő infrastruktúrájára, részben új földgáz-értékesítési szervezetére alapozva. A költségek optimalizálását eredményezné, ha a MÁSZ egy kézből tudná ellátni az ügyfeleit árammal és gázzal, illetve igény esetén más szolgáltatásokkal is.

Az olasz anyacég, az ENI részéről ez már a harmadik lépés itteni érdekeltségeinek felszámolására a piaci kivonulásának folyamatában. A Tigáz tavaly visszaadta egyetemes szolgáltatói engedélyét (ügyfeleit a Főgáz veszi át), 83 Agip benzinkútját pedig eladta a Molnak. Gázelosztó hálózata és szolgáltatása viszont még megvan. A cég 2014-et veszteséggel és –38,1 milliárd forintos saját tőkével zárta. Közel hétmilliárd forintnyi, határidőn túli kintlevőségéből 1,2 milliárd kötődött az üzleti ügyfelekhez, de a meghatározó rész az egyetemes szolgáltatáshoz. A magyarországi egyetemes szolgáltatásától szintén megváló RWE viszont nem távozik.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ-csoport igazgatósági elnöke közleményében leszögezte, hogy a csoportjuk hosszú távon is aktív résztvevője maradna a magyar energiapiacnak, eredményességét számos új tevékenységgel, így aktív földgázpiaci jelenléttel javítaná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.