BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Internet: figyelni kell a gyerekekre is

A szülők, a technológiai vállalatok és a civil szervezetek közös felelőssége, hogy a gyerekek számára az internet a tudás és a lehetőségek forrása maradjon, és ne a veszélyeké – hangzott el azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet ma rendeztek a Biztonságos Internet Napja kapcsán. Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója szerint minél fiatalabb korban el kellene kezdeni a gyermekek felkészítését az internet felelős használatára: ennek ugyanakkor sokszor akadályát jelenti, hogy a felnőttek többsége úgy érzi, ehhez ő nem is nagyon ért. Grósz Judit a tudatformálás fontosságát is hangsúlyozta, hiszen a megfelelő hozzáállással, a kockázatok ismeretében az internet hasznos, sőt immár nélkülözhetetlen eszköz a gyerekek mindennapjaiban.

Szabó Gábor, a Digitális Tudás Akadémia szakértője szerint már nem járható út a gyerekek elzárása az internettől, bár sok esetben ez látszik az egyszerűbb és könnyebb megoldásnak. Az iskolákban és otthon sem javasolt az okostelefon és internethasználat egyoldalú tiltása – már csak azért sem, mert ez nehezen kivitelezhető, ráadásul az internet az oktatást is nagyban segíti. „Mindezek mellett azonban nem szabad félvállról venni az internetes megfélemlítés, megalázás, a cyberbullying lehetséges következményeit sem. A pedagógusoknak, szülőknek fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy mi történik a gyerekekkel, „magányosan” az internet virtuális világában, mert sajnos többször előfordult a közelmúltban, hogy már csak a tragédia bekövetkezte után, utólag derül ki, hogy mi állt egy gyermek súlyos depressziója hátterében” – figyelmeztetett a szakember.

A rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint pedig a gyerekek a szabadidejük igen jelentős részét az interneten töltik. Az Egyesült Államokban a 3-4 éves gyerekek is heti 6 és fél órát töltenek az internet előtt, az 5-7 éveseknél ez a szám 9,2 órára nő, míg a 8-11 évesek közel kétszer ennyit, 17 órát neteznek hetente, és európai, sőt magyar kortársaik sem lehetnek sokkal lemaradva mögöttük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.