BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négyezernél is több cég szűnt meg egy hónap alatt

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg, ami 5 százalékkal több, mint tavaly februárban.

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, ami 5 százalékkal több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt fél év havi átlagában - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Januárban 3596 vállalkozást törölt a cégbíróság, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Pertics Richárd, az Opten igazgatója elmondta: a folyamatok arra utalnak, hogy idén visszaesik és egy magas, de egészségesnek mondható szinten stabilizálódik a cégtörlések száma

Az Opten szerint ennek hátterében az áll, hogy jelentősen csökken azoknak a cégbírósági eljárásoknak a száma, amelyek rendszerint megszűnéshez vezetnek. Leglátványosabban a cégbíróság által kezdeményezett kényszertörlések estek vissza: számuk tavaly februárban 5155, idén februárban viszont csak 1577 volt. Ugyancsak csökkent a felszámolások mennyisége, a tavaly februári 1002-ről idén februárban 773-ra. A megszűnéshez vezető eljárások száma tavaly nyár vége óta jelentősen visszaesett, így egyszerűen nem lesz utánpótlásuk a megszűnéseknek - mutat rá az Opten igazgatója.

A cégtörlések számának csökkenését az is támogatja, hogy a kormányzat elhalasztotta a kis tőkével alakult kft.-k kötelező alaptőke-emelését. A határidő kitolása azért is negatív, mert azt üzeni: a jogalkotó visszavett eddigi következetes, a cégvezetők és a tulajdonosok felelősséget erősítő politikájából, s ez újabb bizonytalansági tényezőt jelent a gazdaság szereplői számára - közölték.

Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma több mint egy éve havi 1800 és 2500 körül ingadozik, februárban 2297 új céget jegyeztek be. A vállalkozási kedv konszolidációja jól leképezi a magyar gazdaság jelenlegi állapotát, ezért komolyabb fellendülés nélkül növekedés nem várható - véli a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.