BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélcsend fenyegeti a lengyel szélipart

Bekerült az európai élvonalba a lengyelországi szélenergia-hasznosítás, de a további kibontakozásának gátat vethet egy készülő szabályozás Giles Dickson, az Európai Szélenergia-szövetség (EWEA) ügyvezető igazgatója szerint. Pedig az eredmények vonzók: Németország után Lengyelországban fogják leginkább munkára a szelet (Európán belül), a területen több mint nyolcezer főt foglalkoztatnak, és évente 600 millió zloty nyereséget termelnek.

A készülő regula azonban megszabná, hogy egy új széltoronynak egy háztartástól, egy épülettől vagy egy természeti értéktől a saját magasságánál legalább tízszer nagyobb távolságra kell lennie. Mivel Lengyelországban főleg 140-160 méteres széltornyokat telepítenek, ez legalább másfél kilométeres távolságot jelent. Az eddiginél hosszabb idő alatt, nehezebben és nagyobb költségek árán adnák csak ki az új létesítmények működési engedélyét is, ráadásul csak úgy, hogy az le is járna két évvel azelőtt, hogy elérkezne a szükséges karbantartás ideje. Dickson szerint a tervezett szabályozás gyakorlatilag elvenné a beruházók kedvét az új szélprojektektől, és kihasználatlanul maradna Lengyelország további, hatalmas szélenergia potenciálja. Magyarországon nincs ilyen gond, mert itt 2005 óta egyáltalán nem adtak ki szélerőmű-létesítési engedélyt, a 2010-ben kiírt, utolsó kapacitástendert pedig visszavonták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.