BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szuperdrónt rendelt a Pentagon

Helyből fel- és leszálló repülőgép prototípusának kifejlesztésére 89 millió dollárt kapott a Pentagontól az Aurora Flight Sciences.

Helyből fel- és leszálló repülőgép (VTOL) prototípusának kifejlesztésére 89 millió dollárt kapott a Pentagontól az Aurora Flight Sciences (AFS). A cégnek a kísérleti repülőgép-fejlesztési program, az X-Plane részeként 2018 őszére kell leszállítania a működőképes prototípust. Az igazi kihívást nem is a függőleges mozgás, hanem a meghajtás adja. A LightningStrike névre keresztelt vezető nélküli gép – drón – ugyanis hibrid hajtású lesz, ám a felszálláshoz és a repüléshez az áramot egy hagyományos üzemanyaggal működő generátor állítja elő - írja a Reuters. A tervezők ugyanolyan Rolls Royce T406 típusú generátort építene bele, mint amilyen a V-22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplánban is szolgál. A függőleges mozgásában helikopterként, vízszintesen pedig rövid felszállópályás repülőgépként egyaránt használható Osprey-nél a LightningStrike sokkal mozgékonyabb, és sokoldalúbb harcászati felhasználást ígér.

Az biztos, hogy ilyen kialakítású repülőt még nem látott a világ: a fő szárnya, amelyen kétoldalt sorban 9-9 ventillátorlapát helyezkedik el a törzs hátsó részére került, míg az első, „csökevényes” szárny csak 3-3 ventilátorból áll. A hátsó szárny forgatható, így felemelkedésnél a felszín felé a fújja a levegőt, előremenetben pedig 90 fokkal elforgatva a vízszintesen a repíti a gépet. John Langford, az AFS-t 27 évvel ezelőtt megalapító elnök-vezérigazgató a LightningStrike manőverező képességét emelte ki közleményében, szerényen hozzátéve, hogy a gép forradalmasítani fogja az amerikai harcászati repertoárt. Az AFS kezdetben a globális felmelegedés kutatásához gyártott drónokat, a hadiiparba később kapcsolódott be. A cég a megrendelésért vívott harcban a Sikorsky és a Bell helikoptergyártókat, a Lockheed Martint, a Karem Aircrafot és a Boeinget utasította maga mögé. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.