BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van ház, ahol már 900 ezer forintba kerül egy négyzetméter

Az áfacsökkentés újra meghozta az ingalanfejlesztők kedvét a lakásépítéshez. Több projekt is startol az idén, köztük egy luxuslakópark a Gozsdu udvar közelében.

Az új építésű lakások áfájának 5 százalékra csökkentése várhatóan az idén fellendíti az új lakások évek óta pangó piacát. A Gozsdu Udvar és a Marina Part kivitelezője, a Triholding jelentette be nemrég elsőként legújabb, belvárosi projektjét. Az ingatlanfejlesztő csoport Budapest egyik legfelkapottabb és legnépszerűbb környékén, a pesti bulinegyed ütőerének számító Király utcában kezdi meg új lakóingatlan fejlesztését. A K40 névre keresztelt 105 lakásos projekt tervezett átadása 2017 végére várható.

A K40 projekt érdekessége, hogy Hild József eredeti homlokzatával elevenedik meg az 1844-ben épített, majd a rendszerváltás után lepusztult lakóház. A lakások iránt várhatóan vegyesen érdeklődnek majd a potenciális lakók és a befektetők – fejtette ki Aradi Ferenc, a Triholding csoport projektvezetője. Miközben a lakókat a környék felértékelődése és az egyre népszerűbb belvárosi életforma vonzza, a befektetők számára a rövid távú kiadással elérhető 6-8 százalékos hozam mellett az épület értékének folyamatos növekedése a hívószó. A többféle igény kielégítésére a több mint 100 lakásos kínálatban 28 és 95 négyzetméter közötti ingatlanokból válogathatnak az érdeklődők, átlagosan 900 ezer forintos négyzetméterenkénti áron.

A magas ár ellenére – az előzetes érdeklődések alapján – a befektetők többsége várhatón belföldi vásárló lesz. Aradi László nem tartja magasnak a 900 ezer forintos átlagos négyzetméterárat Budapest belvárosában: a hazai lakásárak jelenleg Románia és Montenegró szintjén vannak, Szlovákiában 30 százalékkal, Lengyelországban 60 százalékkal, Prágában pedig 120 százalékkal magasabbak az átlagárak. A jövőben várhatóan felzárkóznak az ingatlanárak is, ahogy a gazdaság növekedése magával hozza a vásárlóerő emelkedését, ami a felkapott helyszíneken és ingatlantípusoknál további drágulást hozhat.

"Az építőiparban új korszak kezdődik azzal, hogy a többmilliárdos, nagy tőkét és infrastruktúrát igénylő fejlesztési projektek – irodaházak, szállodák, útépítések – irányából a kisebb tőkeerőt, de nagyobb élőmunkát igénylő lakásprojektekre is fókuszálnak majd a fejlesztők, ami a munkaerőpiacra is kedvező hatással lesz” – hangsúlyozta Aradi Ferenc. A Király utcai 100 lakás mellett előkészületben van egy szintén 100 lakásos projekt a VII. kerületben, valamint további 600-700 új lakás létrehozása a XIII. kerületben, amelynek első üteme, 250 lakás építése még az idén megkezdődik. Ha a pozitív trend kitart a piacon, a cég a következő két-három évben akár 1000 új lakást is átadhat Budapesten.

VG-szakértő: Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője

Az új építésű lakások iránti kereslet élénkülése nemcsak az árakban, de az adásvételi tranzakciók számában is tükröződik. A kínálati árak emelkedéséről szóló hírek vásárlásra ösztönzik a vevőket, és ez az árakat is felfelé mozdítja. A megvalósult tranzakciók tapasztalata az, hogy a főváros legtöbb kerületében az új lakások ára 5-15 százalékkal emelkedett az elmúlt két hónapban a tavaly év végi árszinthez képest. A tranzakciók földrajzilag több területet érintenek, mint korábban: másfélszer több városban, illetve fővárosi kerületben vettek új építésű lakást az Otthon Centrum közvetítésével 2016 első két hónapjában, mint a megelőző kettőben. A korábban favorit 40-50 négyzetméteres átlagos alapterület helyett idén már a 60-70 négyzetméter felé mozdult el a megvett lakások átlagos alapterülete, ami összhangban áll a családi otthonteremtési kedvezmény lakás-alapterületre vonatkozó elvárásaival.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.