BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A foci-EB-n kicsi az esély egy támadásra

A biztosítók terrortámadás esetén is segítenek az utasoknak, ha van utasbiztosításuk – mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) utasbiztosítási bizottságának elnöke. A Mabisz-tag biztosítók a külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országokba ugyan nem vállalják, hogy egy terrortámadásban megsérült turista egészségügyi ellátásának a költségeit állják, más országokban viszont élnek a szolgáltatások.

A terrorizmus valamelyest hat az utazásokra és az utasbiztosítási piacra is. A magyarok által legkedveltebb ország, Horvátország viszont biztonságosnak mondható. Kedvelt turistacélpont még Görögország, Olaszország és Spanyolország, ezek után Törökország, Bulgária, végül Egyiptom és Tunézia következik. A törökországi turizmust visszavetheti az idén, hogy az országban több terrortámadás is volt az elmúlt időszakban.

A terrorizmus utazásokra gyakorolt hatását nem mindig a valós veszély, de a média és a közbeszéd által generált félelem is alakítja – mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Felmérések szerint azokban az országokban félnek az emberek legjobban a terrortámadásoktól, amelyekben statisztikailag kimutathatatlan a terrorveszély. A lista élén Románia, Csehország, Málta, Bulgária, Lengyelország és Bulgária állnak. A valóság azonban az, hogy Európa és azon belül különösen Kelet-Európa nem tartozik a fenyegetett térségek közé.

A lakosság főleg az iszlamista terrorcselekményektől fél, mivel ezek jelennek meg leghangsúlyosabban a médiában. Főleg az olyan országokban tartanak ettől, ahol jelentős az iszlám kisebbség, mint Németországban vagy Franciaországban. A valóság azonban az, hogy több millió iszlám hívő közül csak néhány ezer szélsőséges van ezekben az országokban, és még ezek többsége sem tartja elfogadható eszköznek a terrorizmust.

A nagy tömegeket vonzó nyári sporteseményeken Tálas szerint nem valószínű, hogy terrortámadások lesznek. Egyrészt fokozottabban ellenőrzik majd ezeket az eseményeket, másrészt a terroristák saját bázisában isszeretik az emberek a focit és a többi sportot, nem lenne kedvező a megítélése egy ilyen támadásnak. Arra viszont fel kell készülni, hogy a franciaországi futball-Európa-bajnokságon a szokásosnál több időt vehet igénybe a stadionokba történő beléptetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.