BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Xiaomi is drónnal próbálkozik

Bemutatta első saját fejlesztésű drónját a Xiaomi, a Mi Drone a cég okostelefonjaihoz hasonlóan képességeihez képest viszonylag alacsony árával hívja fel magára a figyelmet.

Nagy teljesítményű, mégis viszonylag olcsó okostelefonjaival ért el komoly sikereket az elmúlt években a Xiaomi, azonban a kínai cég a jelek szerint igyekszik minél több piacon megjelenni. A közelmúltban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy saját, felnőtteknek szánt okosórával is próbálkoznak a gyerekeknek tervezett modell után, a héten pedig bemutatták első drónjukat. A Mi Drone nevű eszköz négy rotorral rendelkezik, és egyelőre két modellt jelentett be a Xiaomi. A nagy felbontású kamerával felszerelt készülék nagyjából 380 dollárnak megfelelő összegért vásárolható meg Kínában, míg a 4K-s, vagyis ultranagy felbontású kamerával ellátott drón 460 dollárba kerül. Az eszközt 5100 milliamperórás akkumulátorral látta el a távol-keleti gyártó, s ennek köszönhetően a tájékoztatásuk szerint akár 27 percet is a levegőben tölthet a robotrepülő egy feltöltéssel. Ez egyébként az egyéni felhasználóknak szánt drónok esetében a felső kategóriát képviseli.

Ráadásul a Xiaomi eszköze nagymértékben moduláris, vagyis cserélhető a kamera, de a rotorok is, illetve az akkumulátort is könnyen helyettesíteni lehet egy másikkal. A Mi Drone GPS- és Glonass-rendszert egyaránt használ a helymeghatározáshoz, a készülék alján pedig egy olyan vizuális helymeghatározó rendszert helyeztek el, amely segít megőrizni a stabilitását akkor is, ha túl alacsonyan vagy olyan környezetben repül, ahol nem képes fogni a műholdas jeleket.

A Xiaomi az új drón piaci bevezetéséhez is új megközelítést választott, az olcsóbb, nagy felbontású kamerával ellátott készüléket közösségi finanszírozás keretében teszi elérhetővé, vagyis a Mi Home alkalmazáson keresztül lehet pénzt adni a gyártásra, és így hozzájutni egy eszközhöz. Ez a lehetőség már tegnap óta elérhető, a 4K-s modell nyilvános bétatesztelési programja azonban majd csak júliusban indul. A Xiaomi az okostelefonokhoz hasonlóan ezúttal is a teljesítményéhez képest viszonylag olcsó készülékkel lepte meg a piacot, hiszen a legnagyobb dróngyártó, a szintén kínai DJI hasonló teljesítményű berendezései nagyjából ezer dollárba kerülnek.

Az eredetileg katonai használatra kifejlesztett és erre a célra természetesen ma is használt drónok az utóbbi tíz évben kezdtek megjelenni a polgári felhasználásban, és ahogy az áruk folyamatosan csökken, a tudásuk pedig nő, egyre több magánszemély és vállalkozási vet be ilyen eszközöket. Az év végére 2,5 millió, 2020-ra pedig akár hétmillió drón is röpködhet az Egyesült Államokban a Szövetségi Légügyi Felügyelet (Federal Aviation Administration) becslése szerint. Ezek a számok azt mutatják, hogy a következő években ugrásszerű fejlődés várható ezen a területen, és miközben a gazdaság egyre több szegmensében jelennek meg ezek a berendezések, a velük kapcsolatos problémák száma is gyorsan nő. A múlt évben csak az Egyesült Államokban több mint 700 esetben veszélyeztették a légi forgalmat a pilóta nélküli légi járművek, ez háromszorosa a korábbi hasonló incidenseknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.