BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a kormány "digitális alapcsomagja"

A tervek szerint 2017 január 1-től a vezetékes és a mobilinternet kapcsán is bevezetik a digitális jóléti alapcsomagot – mondta Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy sajtóbeszélgetésen. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a majdani ügyfél nyilatkozzon arról, hogy a megelőző egy évben nem volt mobilinternet előfizetése, illetve, hogy az adott lakcímen nem volt vezetékes mobil előfizetés. Az alapcsomag árának pedig 15 százalékkal olcsóbbnak kell lennie – megabit arányosan -, mint a szolgáltató legkedvezőbb internetcsomagjának tarifája.

A szolgáltatók tehát maguk határozzák meg a díjat, tehát e téren is lehet majd verseny a szolgáltatók között, és az internetelőfizetést nem kell szólóban sem árulniuk, vagyis értékesíthetnek mellé telefon, tévé előfizetést is. Az alapcsomagra előfizetők két évig élhetnek a kedvezményes tarifával, de abban az esetben, ha részt vesznek a 35 órás digitális kompetencia képzésen, akkor három évig maradhatnak az alapcsomagban. A majdani képzést – pályázat keretében nyertes – képzősszervek végezhetik majd. Az internetszolgáltatók kompenzációra nem számíthatnak, de ezt nem is kérték – mondta Deusch a Világgazdaság kérdésére. A cégeknek csak az volt a céljuk, hogy olyan rendszer alakuljon ki, amely előfizetőket hoz számukra.

Az internet áfájának 2017 januárjától 27 százalékról 18 százalékra csökkentése körülbelül 15 milliárd forintot hagy az ügyfelek zsebében, vagyis ennyivel kevesebb áfa folyik majd be a büdzsébe. Ha pedig 2018 januárjától 18-ról 5 százalékra mérsékelnék az áfát, az éves szinten 22 milliárd forintos áfacsökkentés, illetve ilyen mértékű bevétel kiesést jelentene a költségvetésnek. Minden egy százalékpontos áfacsökkentés ugyanis 1,6 milliárd forintos bevétel csökkenést jelent. De miután az adócsökkentés következtében várhatóan növekedni fog az internet használat, ez végül nem eredményez majd ilyen arányú bevétel mérséklődést a büdzsé számára, de az valószínűsíthető, hogy az előfizetői szám növekedéséből fakadó bevétel gyarapodás az első évben még nem pótolja a teljes áfabevétel kiesését.

Nem lesz "árkommandó", a számlákban nem lesz benne a rezsicsökkentésnél ismert kiegészítés, de a kormány megállapodott szolgáltatókkal arról, hogy hogy az internet áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is meglátszik majd. (Tehát a cégek nem nyelik le a csökkentést). Arról még tárgyalnak a szolgáltatókkal, hogy az áfa jövő év eleji csökkentéséről – az idei utolsó negyedévben – mikor és hány alkalommal tájékoztassák az ügyfeleket a majdani számlalevélben.

A kormány arra számít, hogy három éven belül a magyarországi internet penetráció megközelíti az uniós átlagot, vagyis a jelenlegi 66 százalékról rövidesen felkúszik 82 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.