BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemetlen meglepetés a Nokiától

Nem kápráztatta el a befektetőket az első negyedéves eredményeivel a Nokia.

Nem kápráztatta el a befektetőket az első negyedéves eredményeivel a Nokia, az Alcatel-Lucent felvásárlása egyelőre nem érezteti pozitív hatását. Sőt, az ügylet miatt a megvett cég számos korábbi ügyfele kivár az újabb megbízásokkal, el kell ugyanis dönteniük, hogyan tudják integrálni a Nokia megoldásait saját rendszereikbe. A márciusban zárult három hónap az első negyedév, amelyben együtt szerepelnek a két társaság eredményei. Az első három hónapban a finn vállalat 5,6 milliárd eurós bevételt ért el, ami 9 százalékkal maradt el a két cég egy évvel korábbi, összesített forgalmától és kevesebb volt az elemzők által előzetesen vártnál is. Az összesített adatok ugyanakkor jelentős javulást mutatnak a működési hatékonyságnak, az üzemi szintű eredmény ugyanis 345 millió euró volt, ami 25 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vállalat nyeresége hasonló mértékben csökkent.

A Nokia 15,6 milliárd eurót fizetett az Alcatel-Lucentért, az ügylet célja egyértelműen az volt, hogy komolyabb riválisai legyenek az Ericssonnak és a Huawei-nek. Az első negyedéves gyengébb teljesítmény hátterében azonban éppen a hálózati megoldások üzletág visszafogott teljesítménye áll, különösen az Alcatel-Lucent mobilüzletágában volt nagy a visszaesés, a mobilszolgáltatóktól származó bevétele 28 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Rossz hír a befektetőknek az is, hogy a Nokia jelenleg legnagyobb piacán, Észak-Amerikában 17 százalékkal esett vissza a társaság forgalma. A cég közölte azt is, hogy megkezdik a korábban bejelentett leépítéseket, 2018-ig 10-15 ezer pozíciót szüntetnek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.