BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt a Posta eredménye

Sikeres üzleti évet zárt a Magyar Posta Csoport, amely több mint hárommilliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el.

Sikeres üzleti évet zárt a Magyar Posta Csoport, amely több mint hárommilliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el, ami csaknem tíz százalékos eredményjavulás az előző évhez képest - mondta Németh Lászlóné, a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért és Postaügyekért Felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón.

Az említett eredményességet a következő években is szeretné fenntartani a társaság – ezt már Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója tette hozzá. A posta árbevételének ötven százaléka a levélforgalomból származik, a második legnagyobb bevétel a pénzügyi, pénzforgalmi, biztosításközvetítői tevékenységből folyik be.

Azt a vezérigazgató is elismerte, hogy a posta hagyományos terméke – a levél – visszaesőben van, így például tavaly 620 millió belföldi levelet kézbesített a posta, amely nagyságrendileg 5 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ezért is szükséges más piacok erősítése. A posta (MPL) 35 százalékos piaci – növekvő – részesedéssel a belföldi csomag, futár- és expresszpiac piacvezető szolgáltatója. Minden eddigi rekordot megdöntve 2015-ben 15,7 millió csomagot kezelt a társaság, ami 16 százalékkal, illetve 2,2 millióval több, mint a 2014-es volumen.

A pénzügyi szolgáltatások terén a posta tavaly több újítást vezetett be, és ennek köszönhetően mérséklődött a csekkes befizetések csökkenésének tendenciája. Tavaly 215 millió csekket fizettek be az ügyfelek, 2 190 milliárd forint értékben. Míg a korábbi időszakban éves szinten 4-5 százalékkal csökkent a csekkvolumen, addig 2015-ben az innovatív, új fejlesztéseknek köszönhetően az éves csekkbefizetések darabszáma mindössze két százalékkal csökkent.

Az elmúlt év végén már közel 52 ezer Posta Bankszámlával rendelkeztek az ügyfelek, ami annyit jelent, hogy egy év alatt a Posta megduplázta a Posta Bankszámlával rendelkezők számát. De nemcsak folyószámla ügyeit intézi egyre több lakossági ügyfél a postán, hanem befektetéseit is. Tavaly közel 570 milliárd forintos megtakarítási állományt kezelt a társaság, amiből csaknem 110 milliárd forintos állomány a 2013-ban alakult Magyar Posta Befektetési Zrt. kezelésében volt. Értékpapírszámlával 2015 végén negyven ezer ügyfél rendelkezett. A posta által közvetített megtakarítási állomány háromnegyedét, mintegy 415 milliárd forintot állampapírban helyeztek el az ügyfelek. A társaság ügyfelei tavaly csaknem 240 ezer biztosítási szerződést kötöttek.

A csoport a tavalyi év során több jelentős beruházást, fejlesztést hajtott végre, amelyekre összesen több mint tíz milliárd forintot költött saját forrásból – emelte ki az államtitkár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.