BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanácsadókat keres Lázár tárcája

Rendkívüli sürgősséggel keres tanácsadót a Miniszterelnökség legújabb, nettó 670 millió forint keretösszegű pályázata. A feladat ezúttal nem az uniós támogatással megvalósuló, hanem a magyar költségvetési pénzekből finanszírozott közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódik. A nyertesek a Miniszterelnökség, illetve más, a tenderek lebonyolítására felkent szervezetek tevékenységét segítik közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadással.

A feladatnál izgalmasabb a gyorsított eljárás indoklása: a kiírás szerint „fennállnak a kivételesen indokolt és sürgős körülmények”, tekintettel az új közbeszerzési törvény, valamint a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló kormányrendelet hatálybalépésére. E jogszabályok értelmében ugyanis megnövekedtek az ellenőrzési feladatok, és mivel az apparátus nem rendelkezik elegendő saját szakértővel, így „mindenképpen szükséges az eljárás mielőbbi eredményes lezárása az ellenőrzések zavartalan és szakszerű lefolytatásához”. A kiírás szerint a munka – amelyre holnapig lehet jelentkezni – legalább 1500-2000 eljáráshoz, 10-12 ezer ellenőrzési dokumentumhoz kapcsolódó tanácsadás.

Tény, hogy az új törvény alapján szélesebb körben teszik kötelezővé a közbeszerzést, így az ellenőrzési feladatok bővülhetnek, a jogszabályok hatálybalépése azonban aligha indokolhatja a rendkívüli eljárást. A Lázár János kancelláriaminiszter által benyújtott közbeszerzési törvény tavaly november 1-jén, az ominózus kormányrendelet pedig október végén, azaz több mint fél éve lépett hatályba.

Nem ez az egyetlen figyelemre méltó tanácsadótendere a kancelláriának. Tavaly decemberben egy ötmilliárdos megatendert írt ki, néhány hete pedig hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás végén szerződött összesen 400 milliós megbízásra a CEU Tender Kft., illetve a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda duójával. A feladat az uniós forrásból megvalósuló projektek ellenőrzéséhez kapcsolódó tanácsadás, a csúcsellenőrző szerv, a közbeszerzési felügyeleti főosztály munkájának segítése. Arra a kérdésre, hogy miért nem írtak ki nyílt pályázatot, miért választották lényegében a szerződéshosszabbítást a korábbi bedolgozókkal, a kancellária a feladatra kötött 2013-as szerződésre hivatkozott. A kontraktusa úgy szólt, hogy azonos, sőt hasonló munka megrendelése esetén mód van a hirdetmény nélküli eljárásra 3 éven belül. A CEU Tender, valamint a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda egyébiránt az egyik nyertese lett a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. négy évre szóló, 5 milliárdos tanácsadótenderének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.