BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Letiltott oldalakon is lehet fogadni az Eb-re

Az illegális szerencsejáték-oldalak nagyobb nyereményt kínálnak, mint a törvényes állami oldal, de a közterheket is beszámítva nem előnyösebbek.

Hiába blokkolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illegális online szerencsejáték-oldalak százait, ezek a honlapok számos esetben továbbra is elérhetők Magyarországról, és könnyedén fogadhatunk a pénteken startoló franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra is. Pedig kevesebb, mint két év alatt 342, engedély nélkül működő sportfogadási és játékoldalt tett elérhetetlenné a hatóság, amely több százmillió forintos büntetést szabott ki az érintettekre. A NAV sorjázó hirdetményeit követően az elmúlt hetekben is több tucat oldalt lőtt le, de elég egy apró változtatás a fogadóoldalak címében, és ismét hozzáférhetővé válnak. Az adóhatóság persze az új oldalakat is lelövi, amikor észreveszi őket, majd kezdődik az egész elölről. Az is előfordul, hogy más oldalakon található hivatkozásokkal juthatunk be az egyébként elérhetetlenné tett netes játékbarlangba. 

Ha csak a téteket nézzük, az illegális oldalakon jobban megéri próbálkozni, mint az állami Szerencsejáték Zrt. online fogadóoldalán, a Tippmixprón. Ha felteszünk egy ezrest a pénteki Franciaország–Románia Eb-meccsre, az egyébként elérhetetlen bet365 és a Tippmixpro a francia győzelemre ugyanannyit, 1300 forintot fizet, döntetlenre már 500 forinttal többet ad az illegális oldal, a románok győzelme esetén pedig 2 ezer forinttal fizet többet. Hasonló az eltérés az Eb végső győztesére adott szorzók között is. Az illegális oldalak a legesélyesebb Franciaországra nagyjából ugyanakkora, a kevésbé esélyesekre általában 5-10 százalékkal magasabb szorzót kínálnak a Szerencsejáték Zrt.-nél. A legesélytelenebbek végső győzelmére adott szorzóknál az illegális oldalak jóval gálánsabbak. Magyarországot általában a harmadik legesélytelenebb csapatként árazzák, ha győz a magyar válogatott, a tét 350-szeresét fizetnék ki a fogadóoldalak, a Tippmixpro viszont csupán 300-as szorzót ajánl. Észak-Írország és Albánia esélye még kisebb, győzelmükre 500-as oddsokat kínál az állami fogadóoldal és némelyik illegális online szervező is.

Majdnem háromszázan hisznek Magyarország győzelmében

A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint a Tippmixprón Magyarország Eb-győzelmére június 6-ig 295 játékos fogadott 343 fogadással 177 432 forintért. Egy felmérés szerint a hazai szurkolók többsége sokat vár a magyar válogatottól: tízből 5 megkérdezett szerint bejutunk a legjobb 16 közé, és legalább három vagy annál több gólt szerzünk.

Az illegális oldalak által kínált magasabb nyeremény azonban csak a történet egyik oldala. A NAV szerint az illegális online szerencsejáték jelentős kockázatot jelent a játékosoknak, és a nyeremény kifizetésére csak az engedélyezett fogadóoldal nyújt garanciát. Ennél is fontosabb szempont, hogy a szabályos online szerencsejáték – vagyis a Tippmixpro – nyereménye után nem kell adót fizetni, az illegális oldalakról származó nyereményt viszont 15 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli.

Nem meglepő, hogy a Szerencsejáték Zrt. rekordárbevételre számít az Eb egy hónapja alatt. Az állami cég a Világgazdaság megkeresésére közölte, hogy a nagy sportesemények, például a Bajnokok Ligája, a labdarúgó-világbajnokság vagy az olimpia időszakában megugrik a fogadási kedv, és a bukmékeri sportfogadási játékokból származó árbevétel átlagosan 50 százalékkal nő. Az árbevétel alapján az offline, lottózókban elérhető Tippmix a népszerűbb, viszont az első gyengébb év után az online platform is dinamikusan növekedett. A Szerencsejáték Zrt. idén több száz Tippmix Fogadópontot is indított, amellyel közlése szerint 20 százalékos bevételnövekedést ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.