BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország a Vodafone 5G tesztpiaca lehet

Csaknem 900 millió forint bevételhez jut a költségvetés a most piacra dobott 3400-3800 MHz-es frekvencia értékesítéséből.

Csaknem 900 millió forint bevételhez jut a költségvetés a most piacra dobott 3400-3800 MHz-es frekvencia értékesítéséből. Az árverés egyik nyertese a Vodafone Magyarország Zrt., ez a cég 60 MHz-es frekvencia mennyiséget szerzett 648,6 millió forintért, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. pedig  248 millió forintot adott a 20 MHz-es frekvenciáért – jelentette be Karas Monika, az árversét lebonyolító a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. A nyerteseknek tíz napjuk van az összeg befizetésére, és legkésőbb négy év múlva meg kell megkezdeniük a szolgáltatást a most megszerzett frekvencia tartományban – mondta Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója, aki lapunk érdeklődésére kifejtette: a hatóság számított arra, hogy a mintegy 400 MHz-es mennyiségnek most csak egy részért sikerül értékesíteniük, a mintegy 900 millió forint pedig megfelel a várakozásaiknak. A frekvencia felhasználása nem kötött, vagyis akár a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra, felhordó hálózatok építésére is felhasználható, illetve a következő generációs hálózat, az 5G bevezetésére is hasznosítható – tette hozzá Karas Monika.

Az NMHH európai szinten is az elsők között dobta piacra az említett frekvenciamennyiséget, a Vodafone pedig Magyarországon elsőként jutott ehhez. Így nagy az esélye annak, hogy Magyarország a Vodafone 5G teszt piaca lehet –válaszolta a Világgazdaság kérdésére Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki hozzátette, hogy rövidesen hasznosítani akarják a frekvenciát.

A megszerzett frekvenciák hozzásegítik a Digit ahhoz, hogy még jobb minőségű és nagyobb kapacitású, hang- és adatátviteli szolgáltatás nyújtására alkalmas mobilhálózatot építsen ki – mondta Ryszka Sambor, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A DIGI mobilhálózata jelenleg is épül: míg 2015-ben a fejlesztés előkészületei és a hálózat rádiós tervezése zajlott, idén már a bázisállomások épülnek annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb elindulhasson. A Digi vezetékes hálózata több mint egymillió háztartásba jut el, és csak 2015-ben ötvenezerrel növelte ügyfelei számát – mondta az ügyvezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.