BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másik cég takaríthat a mecseki uránbánya után

Leválasztják a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit (RHK) Kft.-ből azt a tevékenységet, amely a bezárt mecseki uránércbánya után maradt környezeti károkat számolja fel hosszú távon. Ezt a munkát ezentúl a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú (BVH) Kft. végzi a Cégközlönyben megjelentek szerint.

A változásra tulajdonképpen egy nem túl szerencsés, 2014-es intézkedés visszafordításaként kerül sor. Az RHK-t ugyanis elsődlegesen a radioaktív hulladékok elhelyezésére, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolására, a nukleáris üzemanyagciklus lezárására és a nukleáris létesítmény leszerelésével összefüggő feladatok elvégzésére hozták létre – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A volt mecseki uránércbánya miatti környezeti kárelhárítás pedig éveken át a kizárólagos állami tulajdonú Mecsek-Öko Zrt. feladata volt. Utóbbi társaság azonban egy többlépcsős átalakulás után 2014 áprilisában beolvadt az RHK-ba.

A Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) most úgy látja, az RHK csak akkor tudja maradéktalanul ellátni a radioaktív hulladékkezeléssel kapcsolatos alapfeladatát, és akkor felel meg hazai és nemzetközi kötelezettségeinek, ha profiltisztításon megy át, finanszírozása és feladatainak ellátása pedig teljesen átlátható lesz. A feladatokat átvevő BVH egyébként is a bezárt bányák utáni környezeti és vagyoni károk megszüntetésével foglalkozik, igaz, eddigi gyakorlatát az állami szén- és szénhidrogén-bányászat területén szerezte meg. Az uránérccel kapcsolatos speciális feladatok ellátására a cég átveszi az RHK szakértőit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.