BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuckerberg fikszálta magának a többséget

Eddig sem volt, de ezután végképp nem lesz beleszólási joguk a Facebook-kisrészvényeseknek a vállalat dolgaiba. Mark Zuckerberg elérte: nélküle fontos döntés nem születhet.

A Facebook vezetői megerősítették határozott belépési szándékukat a hatalmas kínai piacra, ahol egyelőre korlátozott a világ legnagyobb közösségi portáljának működése. Sheryl Sandberg a cég hétfői éves közgyűlésén kérdésre válaszolva azt mondta, hogy tanulmányozzák a belépés lehetőségét. Közelről, hiszen az üzemeltetési igazgató a múlt héten Kínában egyeztetett a feltételekről. Találkozott legnagyobb kínai vállalati ügyfeleikkel, akik csak a határon túl elérhető hirdetéseket adnak fel a Facebook felületein. A cégnek egyébként nincs irodája Kínában, külföldre szóló hirdetések szervezésétől viszont nincsen eltiltva. A Facebook azonban egyelőre hiába ácsingózik a kínaiak engedélyére, azt nem adják könnyen. Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató azzal is kihúzta a gyufát, hogy márciusi pekingi látogatásán testőrök gyűrűjében vidáman kocogott a legendás Tienanmen téren, ami a felhasználók millióinál kiverte a biztosítékot.

Zuckerbergnek azonban bőven lesz ideje és energiája, hogy jobb belátásra bírja a pekingi vezetést, hiszen a közgyűlésen gyakorlatilag örök időkre bebiztosította hatalmát az új, C típusú Facebook-részvények bevezetésével. A lényeg, hogy a szavazórészvények Zuckerberg és szűk bizalmi körének birtokában maradnak, biztosítva számukra a kényelmes többséget bármilyen fontosabb döntés meghozásakor. Mint ismert, a Zuckerberg házaspár Facebook-részvényeinek eladásából finanszírozná jótékonysági akcióit, s ezt úgy akarja megtenni, hogy befolyása a cég ügyeire szemernyit se csökkenjen. A részvényesek ováció közepette, felállva tapsolták meg az alapítót, amikor kijelentette, hogy még „nagyon hosszú ideig” akarja vezetni a céget. A most bevezetett C típusú részvények gazdasági értelemben a többi részvénnyel azonos jogokat élveznek, szavazati jog viszont nem jár hozzájuk. Az új részvényeket a vezetés a többi között a munkatársak premizálására is felhasználhatja, de cégfelvásárlások esetén is fizethet ezekkel. A trükk, amellyel Zuckerberg bebetonozta hatalmát, valójában koppintás: a Google alkalmazta elsőként 2014 áprilisában hasonló, pozícióvédelmi indíttatásból – emlékeztet a The Wall Street Journal.

A szavazás formalitás volt, a kérdések között azonban már kritikák érték a kirekesztésre használt módszert. Christine Jantz, a NorthStar vagyonkezelő befektetési igazgatója szerint veszélyes folyamat kezdődik azzal, hogy a fő tulajdonosok adminisztratív eszközökkel korlátozzák a befektetők jogait. Így például abba sem volt már beleszólásuk, hogy megakadályozzák Peter Thiel igazgatósági tagságát, holott a PayPal egykori társalapító multimilliárdosa nemrég felfedte, hogy maga finanszírozza a szabadszájú Gawker Media elleni pereket. Ezek egyikében Terry Bollea, azaz Hulk Hogan, a neves pankrátor volt a felperes, akinek egy kiszivárogtatott szexvideó leközlése miatt 140 millió dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság. Ez csődbe vitte a népszerű portált. A közvélekedés szerint Thielnek ezek után semmi keresnivalója nincs a Facebooknál, ám a vezetés ezt nem így gondolta. Sandberg azzal mentegette Thielt, hogy nem Facebook-it-tagként, hanem „magánemberként” működött közre egy üzleti vállalkozás tönkretételében.

A közgyűlésen mindenben a vezetőség akarata érvényesült. Az olyan előterjesztéseket, amelyek a részvényeseknek több beleszólást adott volna a vállalat ügyeibe, illetve amelyek bérezés tekintetében egyenlő esélyeket adnának a cégnél dolgozó nőknek, lesöpörték az asztalról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.