BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradnak a németek

Manapság feleannyi német turista érkezik Magyarországra, mint a 2000-es évek elején, de dinamikusan növekszik a britek és a lengyelek vendégforgalma.

Májusban a külföldi turisták által eltöltött éjszakák száma 2,2 százalékkal emelkedett, míg a belföldi vendégeké 0,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A külföldiek vendégéjszakái egy évvel korábban pontosan ugyanennyivel nőttek 2014-hez képest, ám akkor még a magyarok belföldi utazásai 6,5 százalékos növekedést hoztak, szemben a mostani csökkenéssel. Úgy tűnik azonban, hogy az idei kiemelkedő, a vendégéjszakák 24,5 százalékos emelkedését hozó húsvéti forgalom után csökkent a magyarok belföldi utazási kedve.

Az első öt hónapot nézve ugyanakkor továbbra is szép növekedést mutat a hazai turizmus: a szálláshelyek 5,4 százalékkal több, összesen 8,4 millió vendégéjszakát regisztráltak január és május között. A külföldi vendégek 4,8 százalékkal (4,5 millió), a belföldi vendégek 6,1 százalékkal több (4 millió) vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 7,6 százalékkal magasabb – 132,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 8,9 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból érkező turisták vendégéjszakái 7 százalékkal emelkedtek. „A brit vendégforgalom továbbra is dinamikusan növekszik, és ez a trend az idén vélhetően a Brexit hatására sem fog változni, hacsak a font zuhanása nem ér el egy olyan kritikus szintet, ami már negatív hatással lenne a britek utazási hajlandóságára” – mondta a Világgazdaságnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Számukra Magyarország ugyanis nagyon olcsó desztinációnak számít, a régión belül pedig a rendkívül jó ár-érték arányunkról vagyunk híresek.

Lengyelország szerepe kiemelkedő volt májusban, be is került a hat legfontosabb küldő ország közé, miután a lengyelek 35 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek hazánkban. Miközben a hagyományos küldő országnak számító Ausztria turistái az első öt hónapban 3,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el nálunk, addig a német vendégek 2 százalékkal kevesebbet. Ennek ellenére még mindig Németországból érkezik a legtöbb turista Magyarországra, az első öt hónapban összesen 595 ezren. „A 2000-es évek elejéhez képest azonban mintegy 48 százalékkal csökkent a német turisták száma. Ennek oka, hogy lezajlott egy generációváltás, és kiöregedett az a réteg, amelynek érdekes volt Magyarország” – hívta fel a figyelmet a szállodaszövetség elnöke. Szerinte a német fiatalokat valószínűleg egyelőre kevésbé tudjuk megszólítani, ugyanakkor az is igaz, hogy a mai turizmus már sokkal több lábon áll, mint korábban.

Az orosz turistaforgalom szintén tovább csökkent: az Oroszországból érkező vendégek 8,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek Magyarországon január és május között. Niklai Ákos szerint remélhetőleg megállítja a negatív trendet a Moszkvát Sármellékkel összekötő menetrend szerinti járat vasárnapi újraindítása, amely az orosz gazdasági helyzet bizonytalanságai miatt másfél évig nem közlekedett. Az orosz vendégek elsősorban Hévízre és a környékén található más gyógyfürdőhelyekre jönnek pihenni, de innen kiindulva meglátogatják Budapestet és a Balatont is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.