BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött a benzinpiac

Az idén nyáron a szokásosnál jóval több üzemanyag fogy Magyarországon a hazai és a szlovákiai Lukoil töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország Kft. adatai szerint. „Eladásaink mintegy 15 százalékkal nőttek.

A benzin az idegenforgalomnak köszönhetően lett kelendőbb, elsősorban a Balaton és más, kiemelt turisztikai célpontok közelében, míg a dízel a kedvező útviszonyok miatt felpörgő áruszállítás és betakarítási szezon miatt” – válaszolt a Világgazdaságnak Horváth Dori Jenő ügyvezető igazgató. Bár a nyári szabadságok alatt kiürülő nagyvárosokban megcsappan a benzinkutak forgalma, ez a szezonális hatás kisebb kiesést jelent a forgalmazóknak, mint amekkora többletet hoznak az előbb említettek.

A múlt évit meghaladó eladásokra számít a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára is. Grád Ottó a benzinpiac növekedését főleg a tavaly ilyenkorinál 15-20 százalékkal alacsonyabb árakra vezette vissza, míg a jórészt az áruszállításban használt gázolajét a gazdasági erősödésre. A dízel eladásai szerinte kevésbé nőhetnek, mint a benzinéi, mert a termék piacán mostanra állandósultak a 2015-ben jelentkezett előnyök. Ilyen volt a nagyobb kishatárforgalmi értékesítés, illetve a tranzitkamionok magyarországi tankolásai. A MÁSZ tagvállalatai adják el a hazai piacon elkelő benzin és dízel közel kétharmadát. Az idén minden hónapban nagyobb forgalmuk volt, mint 2015 azonos hónapjában.

Még ennél is élénkebb lehetne a piac Horváth Dori Jenő szerint, ha a megerősödött forint nem állná útját, hogy teljes mértékben érvényesülhessen az üzemanyagok dollárban és euróban történő külföldi áresése. Ez azért is gond, mert a hazai lakossági autótulajdonosok viszonylag gyorsan reagálnak az üzemanyagok árváltozására.

Az igazgató úgy véli, hogy az extra igények kielégítése nehéz lehet az európai finomítóknak, amelyek az elmúlt években inkább a kelendőbb dízel előállítására összpontosítottak. (Mindazonáltal a Mol Dunai Finomítója – a társaságtól kapott válasz szerint – gond nélkül szállítja a rendelt mennyiséget.) A kiskereskedőknek jellemzően a kútjaik száz kilométeres körzetében lévő olajfeldolgozóktól érdemes vásárolniuk, de azokat is rendszeresen megversenyeztetik.

A boltok újbóli, vasárnapi nyitva tartása miatt nem csökkent a Lukoil-kutaknál élelmiszert is értékesítő shopok forgalma. „Ugyanolyan árat alkalmaznak, mint a nem töltőállomás mellettiek, és eredetileg sem a nagybevásárlásra nyitottuk őket. Működtetésükkel időt adunk el a vevőknek” – mondta Horváth Dori Jenő.

CNG kutat nyitott a Főgáz

A Főgáz CNG Kft. új nagy teljesítményű sűrített földgázt adó kutat nyitott a BKV költségére, annak Méta utcai telephelyén. A közlekedési társaságnak 71 sűrített gáz üzemű busza van, ebből az első 37 kiszolgálására korábban a Salgótarjáni úton nyitott egy azóta kibővített gázkutat. Két közforgalmi gázkútja is van Budapesten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.