BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengébben muzsikál a Telenor

Visszaszerezte az első negyedévben elveszített 13 előfizetőjét a magyar Telenor, amely az április-június közötti időszakban 27 ezer új ügyféllel gyarapodott. A növekmény oroszlánrészét feltöltős kliensek adták. A norvég tulajdonú mobilszolgáltatónak június végén 3,178 millió magyarországi előfizetése volt, még mindig 42 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A mérlegben szereplő többi adat viszont rendre csökkent, leszámítva az egy ügyfélre vetített árbevételt, amely stagnált, köszönhetően annak, hogy az uniós szintű árcsökkentés következtében megcsappant roamingbevételeket a kapcsolási díjakból származó pluszforrások pótolni tudták.

A zsugorodó roamingbevételek és a csökkenő készülékeladások az előző év hasonló időszakához képest két százalékot faragtak le a Telenor forgalmából, amely végül 36,57 milliárd forintot tett ki.  Az előfizetéseknél és hang- és adatforgalomnál 3 százalékos visszaesést mértek, ezt az egy év alatt elveszített 42 ezer ügyfél kiesésével és a roamingbevétel visszaesésével magyarázza az anyacég gyorsjelentése. Az üzemi eredmény közel 13 százalékkal  5,75 milliárd forintra esett vissza. Ebben a már említett roamingon kívül az IT-fejlesztések fokozott forrásigénye is közrejátszott. Az viszont jó hír, hogy a 4G hálózat lefedettségét 98 százalékosra tudták javítani, s ehhez már a tavalyinál 17,5 százalékkal kevesebb, 5,75 milliárd forintra volt szükségük. A negyedéves beruházási keret döntően erre ment el.

Csoport szinten jobban muzsikált a Telenor: összbevétele 3,4 százalékkal 32,5 milliárd norvég koronára nőtt, főként az előfizetői és forgalmi bevételek 4 százalékos gyarapodása révén. A készülékeladások viszont leszálló ágban vannak. Skandináv előfizetői számára a Telenor eltörölte a roamingot az Európai Unió területén, az ő hanghívásaikat és adatforgalmukat már a hazai tarifacsomagjuk alapján számlázza ki. A Telenor család 3,4 millió előfizetővel bővült, elérve a 211 milliót.

A Telenor-csoport egyúttal korrigálta idei terveit. A norvégok eddig 2-4 százalék közötti forgalombővülést vártak organikus alapon, míg az Ebitda/Árbevétel arányt a magyarénál magasabbra, 33-34 százalék közé tették. A forgalombővülést 1-2 százalékra redukálták, viszont a profirátát 35 százalékosra emelték. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.