BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a Brexit is pénzt hoz az ingatlanalapoknak

Brutálisan gyorsan nőnek a hazai ingatlanalapok. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő a minap közölte, hogy az OTP Ingatlanbefektetési Alap nettó eszközértéke átlépte a 100 milliárd forintos lélektani határt. Az alapba csak az idén mintegy 20 milliárd forintnyi friss tőke áramlott. Az OTP-s ingatlanalap utoljára nyolc éve, a 2008-as válság előtt kezelt 100 milliárd forintot. A frissen beáramló pénz nagy részét az alap magas hozamtermelési képességű ingatlanok vásárlására fordítja.

A többi versenytárs sem panaszkodhat az idén a tőkebeáramlásra. A legnagyobb hazai ingatlanalap az Erste Nyíltvégű Ingatlanalap, amelynek nettó eszközértéke a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint immár a 292 milliárd forintot is meghaladja, vagyis történelmi csúcson van.

Az Erste ingatlanalapja a második legnagyobb hazai befektetési alap jelenleg, de ha az eddigihez hasonló mértékben nő tovább, hamarosan lekörözheti a legnagyobb magyarországi konstrukciót, az OTP Optimát. Az Optima egy rövid kötvényalap, jelenleg körülbelül 350 milliárd forintot kezel.
Rendkívül gyors ütemben nő a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlanalapja is. A lakossági sorozatban már 105 milliárd forintnyi megtakarítás van, az intézményi sorozat emellett csaknem 12,5 milliárd forintot kezel. A vagyonbővülés tempóját jól érzékelteti, hogy egy évvel ezelőtt csupán feleennyi pénzt kezeltek ezek az alapok.

A háztartások azért keresik az ingatlanalapokat, mert hisznek az ingatlanban mint befektetésben. „Egyre több befektető ismeri fel, hogy az ingatlanbefektetések a turbulens piaci változások közepette is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújthatnak; a Brexit után az ilyen befektetésekre különösen nagy igény mutatkozhat” – mondta Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgató-helyettese. Való igaz, a Brexit jószerével meg sem mozdította a hazai ingatlanalapok árfolyamát.

A nagy hazai ingatlanalapok teljesítménye egyébként jelenleg nagyrészt azon múlik, mennyi magas hozamú ingatlant tartanak. Az intenzív tőkebeáramlás az alapkezelőknek is komoly kihívást jelenthet, nem mindig könnyű ugyanis a milliárdokért gyorsan jó ingatlanokat találni. A pénzpiaci hozamokat azonban egyelőre mindegyik konstrukció könnyedén veri, az OTP Ingatlanalap az elmúlt 12 hónapban 3,55 százalékos hozamot ért el, az Erste 2,87, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap pedig 2,45 százalékot hozott. Az év elejétől számolva 1,2–1,96 százalékot szedtek magukra a nagyobb ingatlanalapok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.